Αναρτήσεις

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

«Για κείνον που γίνεται μοναχικός... »







" Για κείνον που γίνεται μοναχικός, αλλάζουν  όλες οι αποστάσεις και όλα τα μεγέθη..." Rainer Maria Rilke


Μιλώντας για μοναξιά γίνεται όλο και πιο σαφές ότι δεν πρόκειται για κάτι που μπορούμε να επιλέξουμε ή να απορρίψουμε. 

Είμαστε μόνοι. Μπορούμε να ξεγελούμε τον εαυτό μας ως προς αυτό, να κάνουμε σαν να μην είναι έτσι. Αλλά, αυτό είναι όλο. 

Είναι προτιμότερο ωστόσο να κατανοήσουμε ότι είμαστε μόνοι και να ξεκινούμε από εκεί. 
Ίσως βέβαια και να πάθουμε ίλιγγο, γιατί έτσι χάνονται όλα τα σημεία πάνω στα οποία ήταν συνηθισμένο να ακουμπά το βλέμμα μας, παύουν να υπάρχουν τα κοντινά πράγματα κι όλα τα μακρινά βρίσκονται απείρως μακριά.

Αίσθημα παρόμοιο μ' εκείνο που θα δοκίμαζε κάποιος ο οποίος, χωρίς να έχει προηγουμένως προετοιμαστεί ή να έχει περάσει από ένα μεταβατικό στάδιο, θα βρισκόταν ξαφνικά από το δωμάτιό του στην κορυφή ενός υψηλού βουνού.

Η τρομακτική ανασφάλεια, η εγκατάλειψη στο άγνωστο θα τον εκμηδένιζε σχεδόν. Θα φανταζόταν πως έπεφτε ή πως εκτοξευόταν στο διάστημα ή πως γινόταν χίλια κομμάτια. Το μυαλό του θα έπρεπε να εφεύρει ένα τεράστιο ψέμα για να μπορέσει να ξαναβρεί ή να ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά του.

Έτσι και για κείνον που γίνεται μοναχικός, αλλάζουν όλες οι αποστάσεις και όλα τα μεγέθη.

Πολλές απ' αυτές τις αλλαγές εμφανίζονται ξαφνικά και, όμοια με τον άνθρωπο που απ' τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, γεννιούνται μέσα του πρωτόγνωρες φαντασιώσεις και παράξενες αισθήσεις που μοιάζει να αναπτύσσονται πέρα από τα μέτρα που μπορεί να αντέξει.

Rainer Maria Rilke, 1929, (παράθεση στο Έρως και Πάθος: Τα όρια της αγάπης και του πόνου, Aldo Carotenuto, εκδ. Ίταμος)



  

10 σχόλια:

  1. Κι όμως Μαρία μου κάποιοι επιλέγουν τη μοναξιά. Κάποιες στιγμές χρειαζόμαστε τη μοναξιά χωρίς αυτό να απειλεί την υγεία μας. (δεν μιλάμε βέβαια για χρόνιες καταστάσεις) Εδώ βέβαια παίζει ρόλο και η ηλικία. Και δεν μιλάμε για νεαρές ηλικίες στα όρια εσωστρέφειας.
    Σε ώριμη ηλικία μπορεί να είναι αιτία ενδοσκόπησης, δημιουργικότητας, κριτικής ή σχεδιασμού ζωής σε άλλες βάσεις. Γιατί μοναξιά δεν σημαίνει πάντα απομόνωση. Αξιολογώντας ανθρώπους και καταστάσεις μπορεί να καταλήξουμε πως από μια κακή, χειριστική παρέα …..¨πιο καλή η μοναξιά….¨ Ενδιαφέρον άρθρο Μαρία μου! Αφορμή για σκέψη!
    Φιλιά και Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αννίκα μου, συμφωνώ μαζί σου και δεν σου κρύβω πως βρίσκω τις στιγμές που μένω μόνη μου, από προσωπική επιλογή πάντα, μια καταπληκτική ιδέα. Η μοναχικότητα είναι δημιουργική και αναζωογονητική. Φορτίζει την ψυχή με εικόνες και το νου με ιδέες. Και συνήθως, μέσα από στις ήσυχες στιγμές του ο άνθρωπος επικοινωνεί καλύτερα και με τον εαυτό του και με τους άλλους. (το τελευταίο ακούγεται κάπως μεταφυσικό αλλά ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις).
      Να έχεις μια όμορφη μέρα, καλή εβδομάδα!
      Φιλιά κι από μένα!

      Διαγραφή
  2. Προφανώς το σχόλιο μου έγινε δεκτό, άρα γράφω:
    Ο Rilke αγαπημένος ποιητής και σοφός συγγραφέας υμνεί την μοναχικότητα και πόσο δίκιο έχει!
    Είναι προφανές πως μόνο αν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, μπορείς να απολαύσεις την μοναχικότητα, γιατί άλλο μοναχικότητα και άλλο μοναξιά!
    ΑΦιλάκια Μαρία μου και αυτά με αγάπη και χαμόγελο!
    Στεφανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήρθε το σχόλιό σου Στεφανία μου και στενοχωριέμαι που ταλαιπωρείσαι με τη δημοσίευση των σχολίων. Συμβαίνει και σε μένα κάποιες φορές.

      Η καλή σχέση με τον εαυτό, όπως το επισημαίνεις, είναι πράγματι η βασική προϋπόθεση για να απολαμβάνει κανείς τις στιγμές της μοναχικότητάς του. Αλλιώς τον πνίγει η πολλή ησυχία :)
      Μου άρεσε πολύ που ο Rilke σημειώνει τόσο εύστοχα την αλλαγή των μεγεθών. Είναι ένα στάδιο που το περνάει όποιος ξεκινάει το ταξίδι της μοναχικότητας. Μετά είναι αλλιώς. Μοναχικότητα σημαίνει περισσότερη και βαθύτερη σκέψη. Κρύβει και μια δόση γενναιότητας πιστεύω να μπορεί κανείς να αντικρύζει τον εαυτό του, μόνος.
      Καλημέρα Στεφανία μου, καλή εβδομάδα!
      Πολλά φιλιά με αγάπη και χαμόγελο κι από μένα!!

      Διαγραφή
  3. Ο καθένας μας βιώνει διαφορετικά την μοναξιά, καθώς έχει σημασία αν κάποιος επέλεξε να περνά στιγμές μόνος ή νιώθει μοναξιά
    Όταν η μοναξιά είναι επιλογή, τότε απόλαυσε την

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα morfea. Συμφωνώ μαζί σου. Οι καλύτερες στιγμές μας είναι οι ήσυχες. Τότε γίνονται και οι πιο ενδιαφέρουσες "υπερβάσεις".

      Διαγραφή
  4. Δεν ξέρω Μαρία μου αν η έννοιες μοναξιά ή μοναχικότητα είναι διαφορετικές, έχω όμως την εντύπωση ότι είναι ατομική επιλογή του κάθε ενός μας, ανάλογα τις καταστάσεις που ζούμε...
    Είναι κάποιες φορές όμως που η μοναξιά ( και όχι η μοναχικότητα, γιατί αυτήν την επιλέγεις νομίζω, ) σε ηλικιωμένους ανθρώπους δεν είναι το καλύτερό τους.
    Ο άνθρωπος, νομίζω ότι δεν γεννιέται για να είναι μόνος του, πάντα θα θα θέλουμε ένα χέρι να κρατήσει το δικό μας, αλλά θέλουμε και κάποιες στιγμές (στιγμές ναι;) να μένουμε μόνοι μας.
    Θα συμφωνήσω ότι το κείμενο είναι για βαθύτερη σκέψη!
    Να είσαι καλά Μαρία μου καλο μεσημέρι την αγάπη μου φιλιααα! 🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε κάποιες περιόδους της ζωής η μοναξιά είναι ξεκούραση Σμαραγδάκι μου. Σίγουρα ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που βιώνει την καθημερινότητά του ανάλογα με τις δικές του ανάγκες. Για όσους δεν την αγαπούν, είναι δυστυχία. Το μόνο σίγουρο. Κι όπως υπογραμμίζεις στο σχόλιό σου, τελικά είναι προσωπική επιλογή.
    Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα με τους αγαπημένους σου.
    Άλλωστε όποιος ζει σ' αυτό το νησί, μόνο μοναχικός δεν θέλει να είναι. :)
    Πολλά φιλιά με αγάπη κι από μένα Σμαραγδάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πώς βλέπει κανείς την μοναχικότητα, είναι μια συνάρτηση της φύσης του εκάστοτε ανθρώπου και της γενικότερης ψυχοσύνθεσης του. (Εγώ ας πούμε δεν την μπορώ! Παρότι επιδιώκω λίγο προσωπικό χρόνο, γιατί και αυτό χρειάζεται, αλλά άλλο η μοναχικότητα, άλλο η μοναξιά!)
    Το θέμα είναι ό,τι και αν επιλέγει κανείς να γαληνεύει την ψυχή του.
    Καλό Σαββατόβραδο Μαρία μου.
    Σου στέλνω πολλά φιλιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Μαρίνα μου, και οι μοναχικοί θέλουν την παρέα αλλά όχι τόσο συχνά :).
    Εντάξει, σίγουρα είναι και θέμα ηλικίας. Τι μοναχικότητα να έχει ένας πολύ νέος άνθρωπος; Αυτός είναι στην διαδικασία της εξέλιξης σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία που βρίσκονται συνήθως στην διαδικασία της αφομοίωσης, του διαλογισμού και του απολογισμού. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως έχουν πάψει να εξελίσσονται. Μόνο που γίνεται προς επιλεγμένες κατευθύνσεις.
    Να είσαι καλά!
    Πολλά φιλιά κι από μένα Μαρίνα μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή