Αναρτήσεις

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Άνεμε σε αναπνέω...





Ο φωτογράφος Μάθιου Ρίβριν τράβηξε τις εκπληκτικές αυτές φωτογραφίες αφού πέρασε περίπου πέντε ώρες πτήσης στην περιοχή. Πρόκειται για έναν φάρο στα ανοικτά των ακτών της Γαλλίας ο οποίος «σφυροκοπείται» από κύματα ύψους 15 μέτρων.  Ο φάρος βρίσκεται στο νησάκι Ουεσάν και έχει ύψος 47 μέτρα. https://500px.com/mathieu_rivrin 



Στην αρχή δεν υπήρχαν άνεμοι.
Υπήρχε μόνον η αίσθηση του αέρα πάνω στους ανθρώπους που άλλοτε τους δρόσιζε, άλλοτε τους παράσερνε με τη βιαιότητά του άλλοτε τους απειλούσε και τους κατάστρεφε.
Όλοι οι μύθοι συνέκλιναν στο εξής: Η μάνα γη γεννούσε τους ανέμους, από τα σπλάγχνα της έβγαιναν, από τρύπες πάνω στο έδαφος ξεπηδούσαν και διέτρεχαν τη φύση.
Μετά, τον 17ο αι. ανακαλύφθηκε το βαρόμετρο και τότε όλα άλλαξαν. Οι άνθρωποι άρχισαν να παρατηρούν, να μελετούν, να συγκρίνουν και να ταξινομούν το φαινόμενο του ανέμου.

Έτσι, ήρθαν τα ονόματα.
(Α) – Ανατολικό ς= Λεβάντες
(Δ) – Δυτικός = Πουνέντες και Ζέφυρος
(Β) – Βόρειος = Τραμουντάνα, Βαρδάρης
(Ν) – Νότιος = Όστρια
(ΒΑ) – Βορειοανατολικός = Μελτέμι
(ΝΑ) – Νοτιοανατολικός = Σιρόκος, Εύρος και Σοροκάδα
(ΝΔ) – Νοτιοδυτικός = Λίβας και Γαρμπής
(ΒΔ) – Βορειοδυτικός = Μαΐστρος και Σκίρων



Τον πρώτο αιώνα που ο Ανδρόνικος κατασκεύασε στην Αθήνα το περίφημο μνημείο των Ανέμων, που σώζεται ακόμα και σήμερα με την ονομασία «Αέρηδες», η θέση τους είχε προσδιοριστεί με ακρίβεια πυξίδας.
Και το ενδιαφέρον του μνημείου βρίσκεται στο γεγονός ότι όλες οι σχετικές παραστάσεις ακολουθούν φορά αντίθετη με εκείνη των δεικτών του ρολογιού, όπως ακριβώς και οι κυκλώνες που διασχίζουν τη Μεσόγειο.
Όμως, πέρα απ’ όλα αυτά, υπάρχει μια ποίηση, μια αρμονία, μια γλυκιά θωπεία στον ήχο αυτών των ονομάτων. Λες και οι άνθρωποι θέλησαν να καλοπιάσουν τον άνεμο και να τον κάνουν δικό τους.
Η Τραμουντάνα είναι ο ατίθασος βόρειος άνεμος που του αρέσει περισσότερο να παίζει παρά να καταστρέφει.
Ο Βαρδάρης δεν παίζει. Πρέπει να τον παίρνεις στα σοβαρά. Φυσάει με λύσσα και παρασέρνει άνθρωπο στο πέρασμά του.
Ο Γρέγος είναι δυνατός και στιβαρός. Κουβαλάει στην αγκαλιά του την Άνοιξη.
Ο Λεβάντες και ο Πουνέντες είναι δανδήδες. Ακκίζονται, θωπεύουν, λικνίζονται πάνω από τη Μεσόγειο και τα σπαρτά. Φέρνουν την ελαφρότητα της Ανατολής και την θαλπωρή του ανοιξιάτικου ήλιου.
Ο Ζέφυρος φυσάει μόνο για να δροσίσει. Είναι ο άνεμος των πεδιάδων. Δίνει κυματισμό στα σπαρτά, φουσκώνει τις απλωμένες μπουγάδες και κινεί τον ανεμοδείκτη της στέγης.
Ο Λίβας καίει, τσουρουφλίζει. Είναι θυμωμένος και καυτός. Φέρνει τις νεράιδες του καλοκαιριού στα κατώφλια των χωριατόσπιτων. Ερημώνει τον τόπο. Κανείς δεν ξεμυτίζει και εκείνος ανενόχλητος δοκιμάζει τις αντοχές της φύσης.
Το Μελτέμι ακολουθεί τη θερμότητα της ατμόσφαιρας. Δυναμώνει όσο ανεβαίνει η ζέστη και πέφτει με τη δύση του ήλιου. Αλήθεια, πόσα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν σ’ ένα νησί το κατακαλόκαιρο ακολουθώντας το Μελτέμι!
Η Όστρια είναι ο Νοτιάς, και ο Νοτιάς φέρνει πάντα βροχή, υγρασία και πόνους στα κόκαλα. Είναι παιχνιδιάρα και γλυκιά. Δεν ζορίζει τα πράγματα, απλώς θυμίζει με έμμεσο τρόπο πως το Φθινόπωρο φθάνει.
Ο Γαρμπής φέρνει το «μικρό καλοκαιράκι» του φθινοπώρου, τα χρυσάνθεμα και τα κυκλάμινα. Είναι ο άνεμος του Οκτώβρη. Τα ώριμα μήλα και οι περίπατοι στην εξοχή, τα υπέροχα γλυκά απομεσήμερα και η μελαγχολία του επερχόμενου χειμώνα είναι δικά του κατορθώματα.
Η Σοροκάδα ή Σορόκος έχει δύναμη και καταστροφικό θυμό. Δεν συγχωρεί αποκοτιές και παράταιρους ενθουσιασμούς. Είναι απρόβλεπτη και καταστροφική. Τα πλοία καλά θα κάνουν να δένουν στους κάβους και οι άνθρωποι να αγναντεύουν τη θάλασσα από το  παράθυρο.
Μα τελικά, όπως και να λέγεται ο άνεμος, απ’ όπου κι αν φυσάει, δεν θα πάψει ποτέ να είναι κίνηση και ελευθερία.

Ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ.









23 σχόλια:

  1. Ωραία ανάλυση, Μαρία. Νόμιζα πως ήξερα κάποια πράγματα για τους αέρηδες, αλλά διαπίστωσα ότι τα ήξερα λάθος! Υπέροχες οι φωτογραφίες, καθώς έχω αδυναμία στους φάρους (μικρή ήθελα να γίνω φαροφύλακας - είναι σοβαρό, γιατρέ μου; ) να πω επίσης ότι λατρεύω το τραγούδι αυτό και μου άρεσε πολύ που το επέλεξες για εδώ.
    Καλό ξημέρωμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου το έχω κι εγώ αυτό το απωθημένο με τους φάρους και μάλλον
      απωθημένο θα μείνει τελικά χαχα Κάπου διάβασα πως το δημόσιο νοικιάζει φάρους για διαμονή ανά την Ελλάδα:διαλέγετε και μένετε αλλά λεπτομέρειες δεν ξέρω. Μακάρι να μπορέσουμε κάποτε να πραγματοποιήσουμε αυτή την επιθυμία μας.
      Σ'ευχαριστώ που πέρασες.
      Καλό απόγευμα Κατερίνα μου

      Διαγραφή
  2. Τι ωραία που μας θύμισες ό,τι ξέραμε και μας έμαθες νέα πράγματα για τους Αέρηδες και για τα ...δικά σου κατορθώματα!
    Θυμάμαι την πεθερά μου... ήξερε όλα τους τα ονόματα και έλεγε και τι άνεμος φύσαγε κάθε φορά. Φοβερό να μεγαλώνεις στη φύση και να γίνεσαι ένα μαζί της.
    Ωραίο τραγούδι
    Ωραίες φωτογραφίες. Λατρεύω τους φάρους γι αυτό στο πίντερεστ έχω ένα πίνακα μόνο με φάρους!
    Φιλιά πολλά Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ κόλλησα με τους ανέμους από έναν φίλο μας καπετάνιο. Επίσης μου κόλλησε την ορολογία της θάλασσας και των καραβιών όπως και την ονομασία των αστεριών. Από τότε μέχρι σήμερα μένω πιστή στην αρχική μου αγάπη.:)
      Χαίρομαι που σου άρεσε. Θα μπω να δω τις φωτογραφίες σου με τους φάρους!!
      Κι από μένα πολλά φιλιά Άννα μου!

      Διαγραφή
  3. Μαρία,
    καλώς σε βρίσκω ξανά κορίτσι μου.
    Ξέρεις, λατρεύω αυτήν την ποιητική ονοματολογία των ανέμων. Και προσπαθώ να τους αποστηθίζω, να τους κάνω κομμάτι της ζωής μου. Άκουγα τον κουμπάρο μας εκεί στη Ζάκυνθο που ελεγε ότι η Τραμουντάνα το χειμώνα σαρώνει τα πάντα.
    Όσο για το Φάρο.... εντάξει, σε πιάνει δέος στην κυριολεξία.
    Την καλησπέρα μου Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να έπιασε δυνατός αέρας εκεί Γιάννη, και να είχες έτσι την ευκαιρία να αναπνεύσεις τη δύναμή του. Έχει πολύ θετική επίδραση στην ψυχολογία μας να εκθέτουμε τον εαυτό μας που και που στα δυνατά καιρικά φαινόμενα όπως και το να περπατάμε καμιά φορά ξυπόλυτοι στο χώμα.
      Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σου Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  4. Καλό βράδυ Μαρία ! :) Καταπληκτικό θέμα η παρουσίαση όλων των ανέμων με τα ονόματά τους και τις κατευθύνσεις τους . Ένα στοιχείο της φύσης που προσδιορίζει τις κλιματολογικές συνθήκες και επηρεάζει σημαντικά τις ανθρώπινες δραστηριότητες . Ενδιαφέρον το μνημείο του Ανδρόνικου , που βρίσκεται ακριβώς;Οι φωτογραφίες με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και το φάρο μεγαλειώδεις ! Αγαπώ τα ονόματα των ανέμων αλλά μου αρέσει περισσότερο να ζω την πνοή τος και να την αντιμετωπίζω .Καλό ξημέρωμα Μαρία μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρίσκεται στην Πλάκα, στους πρόποδες της Ακρόπολης Κυριακή μου. Όταν έρθεις στην Αθήνα, πέρασε μια βόλτα να το δεις από κοντά. Οι Kυκλάδες είναι το ιδανικότερο μέρος για να νιώσει κανείς τους ανέμους και να κουβεντιάσει μαζί τους. Εκεί νομίζω βρίσκεται το πραγματικό τους βασίλειο:)
      Οι φάροι, ναι, άλλη μεγάλη αγάπη!
      Να περνάς όμορφα το καλοκαίρι σου Κυριακή μου και σε ευχαριστώ πολύ.
      Πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
    2. Διόρθωση μου αρέσει περισσότερο να ζω την πνοή τους και να τους αντιμετωπίζω . Μαρία έχω ζήσει δυνατούς ανέμους σε ένα ταξίδι συγκεκριμένα από Θεσσαλονίκη προς Κρήτη με πλοίο , στο τέλος έμεινα μόνη στο κατάστρωμα και η θάλασσα ηρέμησε αφού περάσαμε την Σαντορίνη . Θέλω να σου , ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα δίπλα στη θάλασσα , ο πατέρας μου έμαθε τα ονόματα των ανέμων και εγώ τα σημείωνα στα οπισθόφυλλα των βιβλίων , αλλά ανεπίδεκτη μαθήσεως , τη δική σου ανάρτηση διάβασα προσεκτικά αρκετές φορές . Μόνο δεν είμαι σίγουρη , αν θα απαντήσω σωστά . Καλή συνέχεια , καλό ξημέρωμα :)

      Διαγραφή
    3. Σημείωνες τα ονόματα στα οπισθόφυλλα των βιβλίων! Δεν ξέρω αλλά μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που γράφεις. Ένα κοριτσάκι να σημειώνει στα οπισθόφυλλα, όχι το όνομα του αγοριού που της αρέσει ή κάποιου ηθοποιού ή τραγουδιστή ίσως, αλλά τα ονόματα των ανέμων! Τί να πω τώρα; Ξετρελάθηκα μαζί σου Κυριακή μου..ξετρελάθηκα!! Πόσο με εμπνέει αυτό που μου γράφεις! Δεν φαντάζεσαι. Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  5. Γεια σου Μαρία, πολύ όμορφη, εκπαιδευτική και ποιητική ανάρτηση. Μου θύμισε και το αντίστοιχο σημείο του άξιον εστί: https://www.youtube.com/watch?v=28GzARSTNFA&t=2m10s
    Καλή σου συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη, πράγματι ο Ελύτης με το "Άξιον Εστι" τα είπε όλα γι' αυτή τη χώρα. Ένα "ευαγγέλιο" έχει γράψει!
      Σ'ευχαριστώ Γιάννη μου.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου και πάλι. Και εγώ δεν έχω συναντήσει τίποτα πιο μεστό για την Ελληνικότητα από αυτήν την συνέντευξη του Ελύτη:
      https://www.youtube.com/watch?v=4rmdMGmwzGc

      Διαγραφή
    3. "Μιαν ζωή ολόκληρη αγωνίστηκα γι' αυτό που λέμε "Ελληνικότητα" που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας τρόπος να βλέπεις και να αισθάνεσαι τα πράγματα." Σπουδαία λόγια, σημαντική συνέντευξη!! Σ'ευχαριστώ πολύ Γιάννη!

      Διαγραφή
  6. Γεια σου, Μαρία. Τελικά, τα λόγια σου δεν τα πήρε ο αέρας..

    Ωραιότατα. Κι αυτό που λες, με τα ονόματα και την ποίηση που φέρουν, λες και οι άνθρωποι.. πολύ σωστό, πολύ όπως το λες μου φαίνεται!

    Το μυαλό, διαβάζοντάς σε πήγαινε κατευθείαν στο Δοξαστκό του Ελύτη, σε έναν από τους ύμνους για τους ανέμους - και μάλιστα με τα ονόματα που λες:
    ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΟΡΕΣ ΑΝΕΜΟΙ που ιερουργούνε
    που σηκώνουν το πέλαγος σαν Θεοτόκο
    που φυσούν και ανάβουνε τα πορτοκάλια
    που σφυρίζουν στα όρη κι έρχοντα
    Οι αγένειοι δόκιμοι της τρικυμίας
    οι δρομείς που διάνυσαν τα ουράνια μίλια

    οι Ερμήδες με το μυτερό σκιάδι
    και του μαύρου καπνού το κηρύκειο
    Ο Μαΐστρος, ο Λεβάντες, ο Γαρμπής
    ο Πουνέντες, ο Γραίγος, ο Σιρόκος
    η Τραμουντάνα, η Όστρια

    Τώρα, θα ήθελα κι εγώ να συμπληρώσω τη .. φαροπληξία μου, όπως το θέσατε στην αρχή με τη Φακίδα, αλλά φοβάμαι ότι θα πείτε πως μαζευόμαστε πολλοί για ένα φάρο.. :-)

    (Σκέφτηκα αρκετά τραγούδια που έχουν αέρηδες μέσα.. Ενδιαφέρον θα ήταν ένα ανεμοσιντί, ε; )

    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Διονύση, μην ανησυχείς, λένε πως όλοι οι καλοί χωράνε. Να μείνουμε στο σπιτάκι του φαροφύλακα και να κρατάμε τις βάρδιες με τη σειρά τα βράδια:)
      Άξιον Εστί!!! Θα με πιστέψεις αν σου πω πως συγκινούμαι κάθε φορά που το διαβάζω; Και όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο.
      Η ιδέα σου για το ανεμοσιντί μου αρέσει πολύ!!
      Να αρχίσουμε να ψάχνουμε λέω:)
      Σ'ευχαριστώ Διονύση μου
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  7. Μαρία μου , Από την σελίδα σου -να ξέρεις- ποτέ δεν φεύγω με άδεια χέρια...

    Το θέμα που επέλεξες σήμερα να μας ταξιδέψεις εκτός από ενημέρωση και την "γνωστική ωφελιμότητα" είναι ένα ακόμη δείγμα της λογοτεχνικής-ποιητικής γραφής σου.

    Οι "φάροι" στην δική μου φαντασία από παιδί, συμβόλιζαν Μοναξιά αλλά και λάμψη στο σκοτάδι που φέγγει την Ελπίδα. Το ίδιο φως που οδηγεί τις νύχτες τα πλεούμενα και δημιουργεί στους πλοηγούς αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς.

    Εσύ μοναδική στις επιλογές θεμάτων ,μέσα από υπέροχες φωτογραφίες και λόγο ποιητικό, ζευγάρωσες την γοητεία των φάρων με την παραφορά των ανέμων που ξεσηκώνουν τα κύματα στο ύψος μανιασμένων των μποφόρ.

    Πραγματικά ήταν όλο αυτό μια ανάσα .Μια βαθιά ανάσα που εισέπραξα και γω κρεβατωμένη ούσα εδώ και καιρό.
    Έτσι μούρχεται να ξεσηκωθώ τώρα , να αγνοήσω την ανημποριά μου μέχρι τελικής πτώσης ,ή κατά το δοκούν να τελειώσει η φουρτούνα ,να γαληνέψει η θάλασσα κ.λ.π.

    Μη το θεωρήσεις υπερβολή ,αυτή η σελίδα συναντά τις απαιτήσεις μου .
    Ένας πραγματικός πνευματικός φάρος πολλά υποσχόμενος στις αναζητήσεις μου.

    Σε ευχαριστώ και σε φιλώ εκ του μακρόθεν ,να μη σε κολλήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυγερή μου πρώτα θέλω να σου ευχηθώ περαστικά. Βλέπεις μας έφαγαν οι βροχές και η υγρασία την φετινή Άνοιξη.
      Σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Σχολιάζεις πάντα τις αναρτήσεις μου με γραφή λογοτεχνική και με τιμάει πολύ αυτός ο τρόπος σου.
      Οι φάροι είναι για μοναχικούς ανθρώπους, για όσους είναι και αισθάνονται πλήρεις από εμπειρίες και συναισθήματα. Σκέφτομαι, τώρα που το λες, πως είναι ένα κρας τεστ να μείνει κανείς σ' ένα φάρο μόνος. Εκεί θα καταλάβει πολλά για το χαρακτήρα του. Τους ανέμους πάλι, τους αντιλαμβάνομαι ως κίνηση και ελευθερία.
      Θέλω να σ'ευχαριστήσω χίλιες φορές για την υποστήριξή σου τόσα χρόνια. Θα το πω και πάλι πως είναι τιμή μου να κάνουμε παρέα μέσα από τα γραψίματα μας.
      Εγώ σ'ευχαριστώ πάντα.
      Πολλά φιλιά και ειλικρινή ευχή για γρήγορη ανάρρωση Λυγερή μου!!

      Διαγραφή
  8. κίνηση ελευθερία και και ταξίδι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι όμορφη και "αέρινη" ανάρτηση είναι αυτή Μαρία!
    Σε τρικυμιασμένες φάσεις της ζωής μου, ο δυνατός αέρας με αναζωογονεί!

    https://ainafetst.wordpress.com/2010/11/19/le-coeurspa%ce%b1/

    Το τραγούδι που διάλεξες και οι φωτογραφίες, έφεραν μια γλυκιά πνοή!

    ΑΦιλάκια και καλό καλοκαίρι και επισήμως! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σ'ευχαριστώ πολύ Στεφανία, επίσης καλό καλοκαίρι!
    Ο άνεμος μας "μεταφέρει" που λέει και το τραγουδάκι.
    Χάρηκα πολύ που πέρασες.
    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή