Μια ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, άποψη για τον τρόπο που πρέπει να σκέφτεται ένας επιχειρηματίας ή οποιοσδήποτε αποβλέπει στο κέρδος.
Η φιλοσοφία αυτή αποτελείται από πέντε βασικούς κανόνες που είχαν αποτυπωθεί στο παραπάνω κινέζικο ιδεόγραμμα, το οποίο κατάφερε να ερμηνεύσει ένας μεγάλος κινέζος επιχειρηματίας ονόματι Κάπτεν Γουέι Τζιαφού.
Ο κύριος αυτός δεν είναι άλλος, από τον πρόεδρος του κινέζικου κολοσσού Cosco, που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά.
Το ιδεόγραμμα ονομάζεται «ι δ ε ό γ ρ α μ μ α τ η ς ν ί κ η ς», και αποτελείται από πέντε επί μέρους χαρακτήρες, που όλοι μαζί, συνθέτουν έναν λογικό, επιχειρηματικό τρόπο σκέψης.
Ο πρώτος είναι ο θάνατος:
Για να κερδίσεις, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τους κινδύνους που μπορούν να σκοτώσουν την επιχείρησή σου. Αν δεν προετοιμαστείς κατάλληλα, δεν μπορείς να κερδίσεις την τελική μάχη.
Ο δεύτερος χαρακτήρας σημαίνει Στόμα.
Ως επικεφαλής μιας επιχείρησης, πρέπει διαρκώς να επικοινωνείς, να υπερασπίζεσαι τη στρατηγική σου και να εξηγείς στους ανθρώπους γύρω σου τη φιλοσοφία σου.
Ο τρίτος είναι ο Μήνας, δηλαδή ο χρόνος.
Ο χρόνος είναι πολύτιμος, είναι χρήμα. Σε οτιδήποτε κάνεις, πρέπει να ακολουθείς ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Ποτέ μην αναβάλλεις για αύριο ότι πρέπει να γίνει σήμερα.
Ο τέταρτος χαρακτήρας είναι ο Πλούτος.
Στις επιχειρήσεις, επιτυχία σημαίνει να βγάζεις χρήματα – για τους επενδυτές, για τους μετόχους σου. Χωρίς χρήματα, η Κίνα δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα την ώρα της κρίσης. Χωρίς χρήματα, δεν θα μπορούσε να επαναπατρίσει τους 36.000 πολίτες της που παγιδεύτηκαν στις ταραχές της Λιβύης. Ο τελικός στόχος είναι πάντα το κέρδος.
Ο τελευταίος χαρακτήρας παραπέμπει στην Κανονικότητα.
Εννοώ πως στις επιτυχίες δεν πρέπει να ενθουσιάζεσαι υπερβολικά, όπως και στις αποτυχίες δεν πρέπει να απογοητεύεσαι υπέρμετρα. Αν σήμερα πετύχεις, αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο δεν θα απειληθείς. Αν αποτύχεις, αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο δεν θα παρουσιαστεί μια νέα ευκαιρία.
Προκειμένου λοιπόν η επιτυχία σου να έχει συνέχεια και συνέπεια, και να αποδειχθείς ώριμος και ικανός ως επιχειρηματίας, πρέπει να
διατηρήσεις μια κρίσιμη ψυχολογική ισορροπία: να αναπτύξεις τη νοοτροπία πως, ό,τι κι αν συμβεί, προχωράς κανονικά και εργάζεσαι κανονικά…
Αυτά μας λέει, λοιπόν, το κινέζικο ιδεόγραμμα της νίκης και…»ο νοών, νοείτω» !
Πηγή: Καθημερινή (10 Απριλίου 2011)
Καλησπέρα σου Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς όρισες στην καινούργια γειτονιά.....!
Καλορίζικο κορίτσι μου το καινούργιο σπιτικό.
Να ευχηθώ το καλύτερο και όμορφες εμπνεύσεις.
Καλώς σας βρήκα Γιάννη μου, έτσι οργανωμένους, τόσο φιλικούς και εξυπηρετικούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σου.
Γεια σου Μαρία
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωρόρισες εδώ.
Φιλάκια ...
Καλώς σε βρήκα Μαρία Έλενα!
ΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που βρεθήκαμε πάλι.
Καλημέρα Μαρία μου. Σοφό το κινέζικο ιδεόγραμμα αλλά νομίζω και μια παράμετρο δεν υπολόγισε που εδώ στην Ελλάδα είναι απαραίτητη :ο μπάρμπας από την Κορώνη. Αν δεν έχεις ''πλάτες'' δεν μπορείς να πετύχεις κι ας κάνεις όσα λέει το παραπάνω. Και τύχη φυσικά
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ'αρέσει που προσαρμόστηκες γρήγορα και όμορφα
Καλή σου μέρα όλη μέρα
χαχαχαχα όπως το λες Άννα μου, ο μπάρμπας και οι διασυνδέσεις είναι συνυφασμένες με το "Ελληνικό Όνειρο"!!
ΔιαγραφήΝαι, προσαρμόστηκα και νιώθω υπέροχα και χάρις στη ζεστασιά όλων σας. Σ' ευχαριστώ πολύ. Να περάσεις κι εσύ όμορφα