Αναρτήσεις

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

O AΝΘΡΩΠΟΣ

 






Μέσα από το φάσμα της επιδημίας που μπορεί να μας φοβίζει και να μας παραμορφώνει αλλά τελικά μας εξυψώνει  σε κάτι πιο ουσιαστικό από μια καθημερινότητα,
ένας ύμνος ευγνωμοσύνης στη Γη που μας φιλοξενεί, στον Θεό που έδωσε την ευκαιρία να υπάρχουμε. Γιατί η ζωή δεν χρειάζεται προϋποθέσεις για να τη ζούμε. 
Υπάρχει γύρω μας και μας καλεί να μπούμε στα χρώματά της, στους ήχους της, στη μουσική της, στην αιώνια πάλη της με το θάνατο.

Δεν  ξέρω αν θα καταφέρω τελικά να εκφράσω τα αισθήματα που μου προξένησε αυτή η ταινία. Τις λέξεις τις βρίσκεις αλλά κι αυτές έχουν όρια όταν η ψυχή και το πνεύμα ξεμακραίνουν από τον κόσμο.
Ασύλληπτης ομορφιάς τοπία, ανθρώπινα πρόσωπα που λένε ολόκληρες ιστορίες, μουσική θεϊκή, σαν μονοπάτι ανάμεσα στα σύννεφα, βλέμματα καρφωμένα πάνω μου, επικοινωνία μυσταγωγική.
Πόση συγκίνηση να νιώθεις μέρος αυτού του κόσμου!
"Υπερβολές! Είναι απλά η καθημερινότητα", μου ψιθύρισε η Άλλη.

Όχι, δεν είναι απλά η καθημερινότητα. Είναι ένα θαύμα και εμείς όλοι είμαστε συμμέτοχοι σ' αυτό. Ζούμε πάνω σ' ένα αστέρι με τόση ομορφιά τόση πολυπλοκότητα! Συμμετέχουμε σ' ένα θαύμα. Κι εκείνοι που έζησαν πριν από εμάς και εμείς που ζούμε τώρα κι όσοι θα ζήσουν στο μέλλον.

Ένα μικρό θαύμα είναι και η τανία, για το θαύμα της Γης και της Ανθρωπότητας, πάνω σ' αυτόν τον λαμπερό, πολύχρωμο βόλο  που περιστρέφεται μέσα στο σκοτάδι του Σύμπαντος και που εμείς έχουμε την αφέλεια να θεωρούμε αλώβητο και δεδομένο.
Μια ταινία που μας ενώνει σ' ένα μωσαϊκο βλεμμάτων, προσώπων, γεωποικιλότητας, χρωμάτων. 
Σ' ένα μωσαϊκό ζωής. 
Μιας οικουμενικής ομορφιάς, όπως φαίνεται από ψηλά, μακριά από τις μικρότητες και την ανοησία, την αρρώστια και τον πόνο.
Κι όλα αυτά, ενωμένα με τη χρυσή λεπτοφυή κλωστή της μουσικής.









Γιαν Αρτούς Μπερτράν  ( 13 Μαρτίου 1946)
Περιβαντολλόγος, ακτιβιστής, δημοσιογράφος και φωτογράφος. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες σχετικά με τις επιπτώσεις των ανθρώπων στον πλανήτη.
Ιδιαίτερα γνωστός για το βιβλίο του, "Earth from Above" και τις ταινίες του Home και Human.
Το 2002 βρέθηκε στην Ελλάδα και παρουσίασε το βιβλίο του "Η Ελλάδα από ψηλά"





(Αρμάντ Αμάρ, συνθέτης της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ μουσικής.

Γάλλος συνθέτης που ζει στο Παρίσι. Γεννήθηκε το 1953 στην Ιερουσαλήμ και μεγάλωσε στο Μαρόκο.
Βραβείο Cesar 2010)


"...Μου αρέσει πολύ η παραδοσιακή μουσική, σε συγκινεί, σε συνδέει με το συναίσθημα. Η ιδέα με τον ΑΝΘΡΩΠΟ ήταν να δημιουργήσει τραγούδια που θα αντανακλούν το ίδιο συναίσθημα που δημιουργούν οι συνεντεύξεις. Ήθελα να ανοίξουν τα πράγματα, να ανοίξω την καρδιά κάποιου,να αφήσω τη θλίψη να είναι χωρίς περιορισμό.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ήταν μια απ' αυτές τις σπάνιες στιγμές της ζωής μου, ως συνθέτης ταινιών, κατά την διάρκεια της οποίας θα μπορούσα να εκφράσω όλους αυτούς τους διαφορετικούς πολιτισμούς ταυτόχρονα είτε δουλεύοντας σε μινιμαλιστικά τραγούδια είτε συναντώντας αυτούς τους μουσικούς και τραγουδιστές που προέρχονται απ' όλο τον κόσμο. Είχα ένα παγκόσμιο όραμα στο μυαλό μου, μια ατμόσφαιρα που θα συγχωνευόταν με την ταινία και θα έφερνε τους ανθρώπους μαζί. Αυτό το όραμα ήταν η αφετηρία μου για την σύνθεση της μουσικής στο Human.
Με τον Γιαν μας συνδέει μια ισχυρή φιλία, μια στενή σχέση." 




HUMANs' Musics - Μια ταινία του Yann Arthus Bertrand - Σύνθεση μουσικής Armand Amar,




16 σχόλια:

  1. Κατά την άποψη μου εξαρτάται από ποια πλευρά αντικρίζεις κάθε φορά τον πλανήτη μας. Αν μένεις στις όμορφες εικόνες του, στις παρουσίες των ευγενικών ανθρώπων που ονειρεύονται την ευτυχία ή
    αν βλέπεις την ασχήμια που εμείς προξενήσαμε σε αυτόν ή το μίσος που διακατέχει τις ψυχές των ακραίων που με τη βία θέλουν να επιβληθούν.
    Ο πλανήτης είναι δώρο Θεού! Κι εμείς είμαστε ένα από τα δώρα του. Το ζήτημα είναι πως διαχειριζόμαστε όλη μας την παρουσίασε σε αυτόν!
    Την Καλημέρα μου, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο σκηνοθέτης άψογος. Οι εικόνες του φανταστικές και όντως ενθουσιάζει αυτή η ταινία. Η Γη είναι πανέμορφη εμείς οι άνθρωποι όμως; Μικροί κόκοι στο σύμπαν από ψηλά δεν λέμε την ιστορία μας. Δεν σου κρύβω ότι ανατρίχιασα με τον κύριο φορτωμένο να περνά τη γέρυρα φτιαγμένη από τρια ξύλα πάνω από ο χάος. Ούτε θα σου κρύψω τη θάλασσα του κόσμου με τις σαμπρέλες που ασφυκτιούσε και σκέφτηκα τις συνθήκες που ζουν!!! Δεν ξέρω, η ιστορία του καθένα είναι μια άλλη υπόθεση. Και οι έριδες και η βία αναμεταξύ μας σοβαρό επίσης θέμα
    Απολαυστική η ταινία
    Σ'ευχαριστώ γι αυτο
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και καλή χρονιά!!!
    Βρίσκω το θέμα πολύ ενδιαφέρον.Και επειδή μου αρέσει να ακούω ραδιόφωνο και διαφορετικά είδη μουσικής στέλνω σήμερα : http://www.e-radio.gr/G-Radio-Internet-Radio-i2299/live

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή χρονιά, Μαρία
    Δεν γνώριζα για το Human. Είναι ελπιδοφόρο, να βλέπεις τη δημιουργικότητα να στηρίζει την ανθρωπιά. Να παρατηρεί τη ζωή στη γη για να αναδείξει όσα οι άνθρωποι μοιραζόμαστε και μας συνδέουν. Ξεκινώντας με τον πλανήτη γη - το μεγάλο σπίτι. Είναι ενδιαφέρον πως όσο κι αν διαφέρουν οι συνθήκες της ζωής, ο πλούτος των συναισθημάτων είναι ο ίδιος για όλους. Εδώ, στο σπίτι της γης που κάποιες φορές, ξεχνάμε να το φροντίσουμε, να το ζεστάνουμε, να ανοίξουμε τα παράθυρα στο διαφορετικό.
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον Αρμάντ Αμάρ, τον "γνωρίζω" μέσα από τις υπέροχες, όπως σωστά λες, μουσικές Μαρία μου. Άπειρες φορές οι εκπληκτικές μελωδίες του με έχουν συνοδεύσει σε συγγραφή, σε δημιουργικές ώρες. Είναι συγκλονιστικός ο ήχος και η τεχνοτροπία του. Επιτέλους και μια φορά που μπορούμε να απολαύσουμε αυτήν την παραδοσιακή μουσική, την τόσο ξεχωριστή.
    Από την άλλη για την ταινία δεν έχω άποψη, δεν γνωρίζω κάτι για αυτήν. Όμως έχει στο πλάι της η ταινία ένα μεγάλο ατού. Τη γνώμη και την άποψή σου. Την οποία και σέβομαι και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Μαρία μου, πρέπει εδώ να έχουμε κάτι υπέροχο έτσι;
    Κρατώ τα στοιχεία Μαρία. Όσο για την παρουσίασή σου, ξέρεις ότι πάντα έχεις το χρώμα της ψυχής σου στις αναλύσεις σου.
    Καλησπέρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάθε βλέμμα, κάθε εικόνα, κάθε ήχος και ένα βέλος στη καρδιά...
    Ευχαριστώ!
    ΑΦιλάκια με μια τεράστια αγκαλιά αγάπης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωωωω, τί ωραίο διαμαντάκι για ένα Σάββατο βράδυ εν μέσω καραντίνας!
    Σε ευχαριστώ Μαράκι. Όσο γι' αυτό που γράφεις πιο πάνω: "πόση συγκίνηση
    να νιώθεις μέρος αυτού του κόσμου!", είναι κάτι που έχω νιώσει σε όλα τα
    μέρη τού κόσμου που κατάφερα και έφτασα.. Υ.Γ Περιττό να σου πω ότι θα ήθελα
    να ήμουν ΜΕΣΑ στην πρώτη φωτογραφία! Καλησπερούδια και φιλιά και καλό βράδυ🎈

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η ταινία δείχνει αυτές τις λεπτομέρειες, δίνει στη ζωή ένα άλλο νόημα. Σε ευχαριστώ φιλενάδα που ανοίξανε τουλάχιστον τα μάτια μου λίγο περισσότερο. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία μου την ταινία που μας προτείνεις δεν την ξέρω ομως μέσα απο τα σχόλια σου για αυτήν σίγουρα μου έχεις εξάψει την φαντασία και πριν από λίγο εστηλα μεηλ της εγγονής μου και της είπα γι αυτήν ταινία ..Μου εστηλε το λινκ με την μετάφραση να την δω όποτε μπορέσω..
    Σε ευχαριστώ και εγώ για την πληροφορία να είσαι καλά κορίτσι μου καλο σου βράδυ μια αγκαλιά!!!🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου όντως η ταινία αυτή ήταν υπέροχη και ταυτόχρονα μια γροθιά στο στομαχι...για ότι συμβαίνει στον κόσμο με την εκμετάλλευση του ανθρώπου προς τον άνθρωπο...
      Καταπληκτικές εικόνες πανέμορφες και μαζί με την μουσική κάνουν αυτή την ταινία ξεχωριστή.
      Σε ευχαριστούμε Μαρία μου για την πρόταση να είσαι καλά φιλιααα!!! ❤

      Διαγραφή
  10. Μαρια μου δεν εχω παρα να συμφωνησω
    Τη ταινια δεν την εχω δει, θα τη δω ομως

    καλη συνεχεια στη μερα σου
    και καλη χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Όχι, δεν είναι απλά η καθημερινότητα. Είναι ένα θαύμα και εμείς όλοι είμαστε συμμέτοχοι σ' αυτό" πόσο ταυτίστηκα με αυτή την άποψη.
    Δεν έχω δει την ταινία και πόσο χαίρομαι που στη blogoγειτονιά μας, μας ανοίγετε παράθυρο σε τέτοια διαμαντάκια.
    Σε ευχαριστούμε πολύ Μαρία μου! Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ❤Ειχα πολύ καιρό να περάσω απο την αγαπημένη μπλοκογειτονιά μας.Ειδα φως και είπα ν αφησω ευχες για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία στο σπιτικο σου.❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Μαρία !;) Ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο θέμα , γιατί μόλις ενημερώθηκα από σένα. Τα μηνύματα είναι πολλά αλλά κυριαρχεί η αξία της ύπαρξης , η αρμονική σχέση με τη φύση και το περιβάλλον . Πραγματική υπόκλιση αρμόζει στους δημιουργούς ,που σέβονται τη ζωή πάνω στη γη .
    Καλό μήνα ! Καλή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου αρέσει πάρα πολύ όταν κάποιος μετά από μια ταινία νιώθει έναν μεγάλο ενθουσιασμό τόσο μεγάλο που αισθάνεται πως δεν θα βρει τις λέξεις να περιγράψει την ομορφιά που βίωσε!
    Με παρακινείς να δω την ταινία σχεδόν με τον τρόπο που μας παρακινεί η ζωή να την ζήσουμε :)
    Σε φιλώ καλό μήνα καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή