Αναρτήσεις

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Ανακάλυψε τον εαυτό σου

 






Ανακάλυψε τον εαυτό σου

και στη συνέχεια

ανακάλυψε εκ νέου τον εαυτό σου,

μην κολυμπάς στον ίδιο βάλτο.

 

Ανακάλυψε τον εαυτό σου

και στη συνέχεια

ανακάλυψε εκ νέου τον εαυτό σου,

μείνε έξω από τα δίχτυα της μετριότητας.

 

Ανακάλυψε τον εαυτό σου

και στη συνέχεια

ανακάλυψε εκ νέου τον εαυτό σου,

άλλαξε τον ήχο και τη μορφή σου

τόσο συχνά ώστε ποτέ να μην μπορέσουν

να σε εντάξουν σε κάποια κατηγορία.

 

Δώσε νέα πνοή στον εαυτό σου και

αποδέξου αυτό που είναι

όμως μόνο με όρους που εσύ έχεις εφεύρει

και ανακαλύψει εκ νέου.

 

Να είσαι αυτοδίδακτος.

Και ανακάλυψε εκ νέου τη ζωή σου

επειδή πρέπει.

Είναι η δική σου ζωή

και η ιστορία της

και το παρόν της

ανήκουν μόνο

σε σένα.

 

Τσαρλς Μπουκόφσκι


"Γράφω για να σώσω την πάρτη μου από τα τρελάδικα, τους δρόμους, τον εαυτό μου"

Τσαρλς Μπουκόφσκι




Hans Zimmer - Time



 





 


21 σχόλια:

  1. Ζωγράφισε ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, Μαρία! Μια προς μια οι στροφές εξαιρετικές για σκέψη και περισυλλογή. Την καλησπέρα μου και τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Ετσι είναι Γιάννη μου. Ο τύπος αυτός έζησε για να γράψει.
      Καλό Σαββατοκύριακο, και τα δικά μου φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Τροφή για σκέψη, σε μια εποχή που ο περισσότερος κόσμος πλάθει τον εαυτό του με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αρεστός, ειδικά στα social media.
    Ευχαριστούμε Μαρία μου :)
    Καλό Σαββατοκύριακο ❄
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα social media είναι ψευδαίσθηση Μαρίνα μου, σωστά το επισημαίνεις.
      Κι εγώ σ' ευχαριστώ κορίτσι μου.
      Καλό Σαββατοκύριακο, σε φιλώ!

      Διαγραφή
  3. Ενας υπέροχος Ζίμμερ που φαίνεται να μετρά τον χρόνο, συνοδεύει τόσο ταιριαστά το ανήσυχο πνεύμα του Μπουκόφσκι. Το γράψιμό του, φορές στοχαστικό, φορές τόσο ρεαλιστικό, σχεδόν ωμό, μα τόσο αληθινό, όπως και η ζωή. Ακούγοντας Ζίμμερ, φαντάσου να κάθεσαι σ’ ένα βράχο και στα πόδια σου να σκάει το κύμα. Αυτή η μοναξιά και η απεραντοσύνη της θάλασσας πόσο ωφέλιμη είναι για να κατανοήσεις τον εαυτό σου, να ακούσεις την εσωτερική σου φωνή, να νιώσεις τις ανάγκες του, τα θέλω, να βάλεις προτεραιότητες, να ψάξεις για τα πολύτιμά σου. Όταν αποδεχτείς ότι σε βαραίνει, τότε να είσαι σίγουρη πως έχεις δύναμη, είσαι ο εαυτός σου. Υπέροχη επιλογή Μαρία μου! Σ’ ευχαριστούμε!
    Καλό σου βράδυ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκανα εικόνα την περιγραφή σου με τον βράχο, το κύμα, τη μοναξιά και την απεραντοσύνη της θάλασσας και ένιωσα αυτό που εννοείς. Η στιγμή που περιγράφεις τόσο όμορφα έχει μια "αγιοσύνη".
      Ξέρεις Αννίκα μου, αυτή η περιστροφική κίνηση της σβούρας, μου έφερε στο νου τον περιστροφικό χορό των Σούφι. Ακριβώς όπως είναι και η εξέλιξη της ανθρώπινης ψυχής. Συνεχείς περιστροφικές αναθεωρήσεις. Το ποίημα του Μπουκόφσκι, νομίζω πως παραπέμπει σε τέτοιες ψυχικές περιστροφές οι οποίες, όσο περνάει ο χρόνος, όλο και ανοίγουν τον κύκλο τους.
      Κι εγώ σ' ευχαριστώ Αννίκα μου. Καλό Σαββατοκύριακο, και τα δικά μου φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Κατηγόρησαν τον Μπουκόφσκι για μισογυνισμό κλπ. Πρώτα απ΄ όλα ήταν αυτοκαταστροφικός. Κι αφού δεν αγαπούσε τον εαυτό του, το ίδιο ένιωθε και για τους γύρω του. Στο παραπάνω ποίημα όμως βλέπουμε ότι τον άνθρωπο τον τοποθετεί σε μια ιδιαίτερη θέση, σίγουρα όχι σε ομάδες, τον θέλει να διακρίνεται ατομικά. Τέλος με το επίγραμμα, μας λέει αυτό που πολλές φορές νιώθουμε κι εμείς που γράφουμε.
    Ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς!
    Την Καλημέρα μου, Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με την άποψή σου Βασίλη και θα ήθελα να προσθέσω πως ο Μπουκόφσκι κατάφερε να μεταστρέψει την εσωτερική του κόλαση, σε δημιουργία. Πόσες και πόσες φορές μπήκε στη διαδικασία να ανακαλύψει τον εαυτό του άραγε; Μια ζωή ολόκληρη απ' ό,τι ξέρουμε. Και για να παραφράσω τον τίτλο του έργου του Σαίξπηρ "Αγάπης αγώνας άγονος", θα πω: Ο αγώνας της ψυχής δεν είναι, ευτυχώς, ποτέ άγονος.
      Καλό Σαββατοκύριακο Βασίλη μου. Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  5. Μου αρέσει ο Ζίμμερ γιατί είναι εξαιρετικός συνθέτης και ο Μπουκόφσκι για την καυστικότητα του, το χιούμορ του και φυσικά για την σοφία του!
    Είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύπτει και να μαθαίνει κανείς από την παρατήρηση του εαυτού του όπως και από τα λάθη του γιατί κανένας σοφός ή δάσκαλος δεν μπορεί να σε διδάξει καλύτερα!
    Εξαιρετική επιλογή Μαρία μου, γιατί κάθε στίχος και ένας στοχασμός!
    ΑΦιλάκια καρδιάς πάντα χαμογελαστά και χαρούμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοινή η αγάπη μας και για τον Ζίμμερ και για τον Μπουκόφσκι Στεφανία μου και χαίρομαι πολύ γι' αυτό. Ο Μπουκόφσκι, αν μη τι άλλο, έφτιαξε έναν στοχαστικό και ανατρεπτικό χαρακτήρα σ' αυτή τη ζωή. Οι εμπειρίες του χάραξαν (πόσο επώδυνη διαδικασία!) την πολύτιμη σοφία του μέσα στην ψυχή του. Αγαπημένος πάντα. Τον αγαπάμε όπως αγαπάμε κάθε βασανισμένη ψυχή που δεν χάνεται αλλά χαρίζει στους άλλους το φως.
      Καλό Σαββατοκύριακο, τα φιλιά μου με πολλή αγάπη!

      Διαγραφή
  6. Λατρεμένος ο Μπουκόφσκι.
    Και πόσο δίκιο έχει : αυτοανακάλυψη (και αυτοανάλυση)! Μπορεί να είναι
    σωτήρια. Τι μπορεί; Κανονικά επιβάλλεται!
    Πολλά φιλιά, Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναρωτήθηκα κάποιες φορές στο παρελθόν γιατί μου αρέσει ο Μπουκόφσκι, αλλά απάντηση δεν πήρα. Με τα χρόνια όμως, σαν να ωρίμασε η απάντηση μέσα μου, και τώρα ξέρω.
      Ο Μπουκόφσκι μου αρέσει γιατί τον νιώθω σαν αμαρτία. Είναι ο συγγραφέας που βίωσε όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες χωρίς μέτρο και έγραψε γιαυτές. Αυθεντικός, βωμολόχος, βλάσφημος, γενναίος, αιρετικός και βασανιστικά ευαίσθητος. Πέρα για πέρα ανθρώπινος. Όπως οι αμαρτίες.
      Καλό Σαββατοκύριακο Αριστέα μου, και τα δικά μου φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Για όλα αυτά (μου άρεσε το γενναίος!) και ναι, γιατί μπορεί να είναι βλάσφημος και βωμολόγος και να του το σχωρνούμε, ενώ εμείς προσέχουμε να είμαστε με το σεις και το σας! Βέβαια, εμένα με έχει παρασύρει λίγο και κάποιες φορές ελευθερώνομαι. Το να μιλάς ωμά και να μην χάνεις τον συνομιλητή σου, είναι τέχνη και χάρισμα μαζί! ♥

      Διαγραφή
  7. Πάω να πω στον Παπακαλιάτη να βάλει μουσική υπόκρουση Ζίμμερ στο "Μαέστρο" του 😋 ..θα ταιριάζει γάντι με κάποια (ομολογουμένως υπέροχα) πλάνα τού έργου! Να σου πω την αλήθεια, όση ώρα διάβαζα αυτές τις τόσο βαθυστόχαστες σκέψεις, δεν ήξερα ότι ανήκαν στον Μπουκόφσκι που τον έχω αγαπήσει από νωρίς, και τον έχω "συστήσει" και στον νεαρό γιο μου, σκεφτόμουν όμως, ότι δεν μπορεί ρε φίλε, μάλλον είμαι σε καλό δρόμο, γιατί μεγαλώνοντας όλο και πιο συχνά, βάζω τον εαυτό μου σε τέτοια "μονοπάτια".. Σ' αυτήν την ενδοσκόπηση σε σχήμα.. "κρεμμύδι".. Ένα σύστημα που αγαπώ να ντύνομαι στα ταξίδια μου, αλλά και να ανακαλύπτω τον εαυτό μου.. Σε φιλώ πολύ κι από εδώ και καλό σ/κ Μαράκι μου! 💖

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. :) Απορώ κι εγώ πώς και δεν τον έχει ανακαλύψει ακόμα.
    Ή μπορεί και να τον έχει αλλά να κοστίζουν πολύ τα δικαιώματα.
    Γι' αυτό τον αγαπάμε αυτόν τον αιρετικό τύπο Πέτρα μου.
    Τσιγκλάει το παρελθόν, και το παρόν μας.
    Καλή εβδομάδα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία μου δεν ήξερα κανέναν από τους δύο, παρά σαν ονόματα μέσα από κάποια φευγαλέα ακούσματα, γι αυτό δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.
    Όπως εδώ για την μουσική του Ζίμμερ, την οποία παρακολουθώντας την σβούρα, μου θύμισαν τους Δερβίσηδες, έτσι τους λένε; που κάνουν αυτόν χορό γύρω από του εαυτό τους.
    Για τον Μπουκόφσκι, μόνο ότι έχω διαβάσει εδώ μέσα. Θα συμφωνήσω με αυτό...
    Να είσαι αυτοδίδακτος.

    Και ανακάλυψε εκ νέου τη ζωή σου

    επειδή πρέπει.

    Είναι η δική σου ζωή

    και η ιστορία της

    και το παρόν της

    ανήκουν μόνο

    σε σένα.

    Ομως πόσοι μπορούμε να το κάνουμε στην πραγματικότητα;
    Χαίρομαι που όσο μεγαλώνω μαθαίνω, όπως λένε γηράσκω αεί διδασκόμενος!
    Να είσαι καλά Μαρία μου να περνάς όμορφα με ότι κάνεις φιλιααα!! 😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να σου γράψω για τα όμορφα κύματα σου επάνω στην αρχή της ανάρτησης, πόσο αληθινά φαίνονται, που θαρρείς πως βυθίζεσαι μέσα τους...😊

      Διαγραφή
    2. Σ' ευχαριστώ πολύ Σμαραγδάκι μου :), να είσαι καλά!

      Διαγραφή
    3. Ναι Σμαραγδάκι μου, Δερβίσηδες τους λένε και ανήκουν στις κοινότητες των Σούφι. Πρόκειται για ασκητικές κοινότητες, ένα είδος δικών μας μοναχών, πνευματικοί άνθρωποι.
      Η επιθυμία σου να συνεχίζεις να μαθαίνεις δείχνει την πνευματική σου νεότητα με την αδιάκοπη περιέργεια που χαρακτηρίζει τους ζωντανούς, ανήσυχους ανθρώπους.
      Καλή Κυριακή να έχεις, σε χαιρετώ και σε φιλώ με πολλή αγάπη!

      Διαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Κώστα μου, επίσης.
      Να είσαι καλά. Καλή εβδομάδα

      Διαγραφή