Αναρτήσεις

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία από ψηλά

 


Απ' όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, είχα πάντα ένα θεματάκι με τα ύψη. 

Δεν είμαι υψοφοβική, αν αυτό νομίσατε. Αντίθετα, πάντα μου άρεσε να βλέπω τον κόσμο από ψηλά. 

Όχι..."αφ' υψηλού" :)  όπως μπορεί πάλι να νομίσατε, αλλά από ύψος.

Ο Φρόυντ σίγουρα θα είχε πολλά να μας πει - ίσως και να έχει πει κι εγώ να μην το γνωρίζω -, σχετικά με το θέμα μου που, είμαι βέβαιη πως το μοιράζομαι με πολλούς άλλους ανθρώπους. 

Ίσως να οφείλεται σε μια ενδεχόμενη τάση μου να μην εμπλέκομαι πολύ με την... πραγματικότητα, να μου αρέσει να αιθεροβατώ :)

Άλλη εκδοχή είναι, να αρκούμαι στο να βλέπω μόνον τα όμορφα και όχι τα άσχημα της ζωής.

Και μια τρίτη, να μου αρέσει να βλέπω τη μεγάλη εικόνα. 

Όπως και να 'χει πάντως, εμένα μου αρέσει το ύψος, ο ανοιχτός ορίζοντας, περισσότερο κι απ' τη θάλασσα ακόμα.

Αφού όμως δεν μπορώ, λόγω συνθηκών, να απολαμβάνω... το "κουσούρι" μου, βρήκα άλλον τρόπο να ικανοποιώ αυτή την επιθυμία μου. Αναζητώ στο διαδίκτυο εικόνες από ψηλά. Ψάχνοντας βρήκα θησαυρούς. Ανακάλυψα ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή "σχολή" αεροφωτογραφίας. Και επειδή, όποιος ψάχνει βρίσκει, η αρχική αναζήτησή μου με οδήγησε στους εναέριους αρχαιολόγους και συγκεκριμένα στον KLAUS  LEIDORF.

 

KLAUS  LEIDORF  5 ΙΟΥΝΙΟΥ 1956.








Είναι γερμανός εναέριος αρχαιολόγος και εργάζεται στη Βαυαρία. Σπούδασε προτεσταντική θεολογία και υπηρέτησε μέχρι το 1989 ως κρατικός υπάλληλος στο Βαυαρικό Κρατικό Γραφείο για την διατήρηση των ιστορικών μνημείων. Μετά πήρε ιδιωτική άδεια πιλότου και άρχισε να φωτογραφίζει τα ιστορικά μνημεία από αέρος. 
Ίδρυσε εκδοτική εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες στη γερμανική γλώσσα, με ειδίκευση στην αρχαιολογική λογοτεχνία. Οι εναέριες καλλιτεχνικές φωτογραφίες του είναι άπειρες και διακρίνονται για την υψηλή αισθητική τους. 

13 σχόλια:

  1. Υπάρχει πρόβλημα με κάποιες φωτογραφίες Μαράκι μου; Ή μόνο εμένα δεν μου ανοίγουν; Μπήκα στο διαδίκτυο και είδα φωτογραφίες του όμως. Εγώ παραδόξως, ενώ λατρεύω τις πτήσεις με τα αεροπλάνα, φοβάμαι τα (υπόλοιπα) ύψη, νιώθω ένα ρίγος, και (άσχετο) αν έχω ανέβει πολύ ψηλά με τις σκάλες, έχω μετά πρόβλημα να τις κατέβω! Χαχα ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή 😂 Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου, όπως πάντα! Φιλάκια και καλό σ/κ 🌸

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ Πέτρα μου. Ναι ήταν κάποιες που διέγραψα αλλά μάλλον δεν το έκανα σωστά. Τώρα το διόρθωσα.
    Φοβάσαι τα ύψη γιατί είσαι γυναίκα με φυσιολογικές αντιδράσεις. Έχεις ενεργοποιημένη την αίσθηση του κινδύνου που απ' ό,τι φαίνεται δεν διαθέτω εγώ χαχα
    Χαίρομαι που σου άρεσε η δουλειά του KLAUS LEIDORF.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά, ……κι όλοι αυτοί που σε πικράνανε από ψηλά αν τους κοιτάξεις, θα σου φανούν τόσο ασήμαντοι……(Υπέροχο τραγούδι του Κώστα Χατζή)
    Πόση ομορφιά! Να ταξιδεύει το βλέμμα με το νου και την ψυχή. Αυτό το πλάτεμα του ορίζοντα αλλάζει και τον τρόπο σκέψης, και η θέα του κόσμου γίνεται πιο όμορφη. Ακόμα και ο στοχασμός παίρνει την αίσθηση της ονειροπόλησης.
    Φανταστικές φωτογραφίες!
    Σ' ευχαριστούμε Μαρία που τις μοιράστηκες μαζί μας
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι εικόνες από ψηλά, εμένα πάντα μου έδειχναν την μικρότητα μας και για αυτό μου άρεσαν. Όταν όμως πρόκειται για κτίσματα η κτιριακά συγκροτήματα, τότε ένιωθα το μεγαλείο του ανθρώπου κ τη δύναμη της δημιουργίας του.
    Ωραίο αφιερωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α πα πα δεν μπορώ!!Ίδρωσαν τα χέρια μου. Μόνο σε φωτογραφία και αυτή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τυχαία σπούδασε θεολογία ο Leidorf και ασχολήθηκε και με την διατήρηση μνημείων;
    Στα ουράνια παρέμεινε και έκανε το επάγγελμα του τέχνη!
    "Πάσχω" από ακροφοβία... μόλις δω έστω και κάποιον άλλο να πλησιάζει γκρεμό, μουδιάζουν τα πόδια μου! Αυτή η ακροφοβία φαίνεται να έχει πάει και πιο βαθιά γιατί ποτέ δεν ήμουν υπέρ των άκρων! Media vox!
    Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα ντρόουν να φωτογραφίζουν (και να κατασκοπεύουν!) είδα από ψηλά ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας, αλλά καμιά λήψη δεν μπορεί να συγκριθεί με τις φωτογραφίες του Leidorf που είναι κάτι παραπάνω από όμορφες γιατί μεταδίδουν σιωπηλά μηνύματα!
    Ευχαριστούμε Μαρία για το ανοιξιάτικο και αισιόδοξο σου post!
    ΑΦιλάκια γλυκά και πολύ χαμογελαστά!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι εννοείς; Μου αρέσει και εμένα το ''αφ'υψηλού'' όχι αυτό που καταλάβατε αλλά από ύψος. Έχουμε πρόβλημα δηλ; Δεν το πιστεύω γιατί τόσοι φωτογραφίζουν από ψηλά τον κόσμο. Δεν φαίνονται οι ατέλειές του και δείχνει ομορφότερος
    Ωραιοτατο αφιέρωμα. Πάω στα λινκ να απολαύσω φωτογραφίες
    Καλή σου ΄μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μας απογείωσες πάλι! Τα κατάφερες έτσι; Μας έδωσες εισιτήριο στη μαγεία της εναέριας λήψης. Πόσο όμορφη είναι η γη από εκεί πάνω ναι; Πόση διάθεση για τέχνη και ομορφιά μπορεί να κρύβει ένας άνθρωπος. Θαυμάζω Μαρία μου τους ανθρώπους που ακολουθούν το "θέλω" της καρδιάς τους. Κάνουν αυτό που θέλουν. Τουλάχιστον το παλεύουν, το ψάχνουν, το κυνηγούν. Δεν κλείνονται να το ...κλαίνε.
    Υπέροχος ο τύπος μιλάμε. Άνοιξα και τις φωτογραφίες και το μπλογκ και είναι εξαιρετικά.
    Όσον αφορά το ύψος, το λατρεύω και εγώ αλλά παρομοίως Μαρία μου, είμαι υψοφοβικός.
    Ευχαριστούμε για την ομορφιά που μας μοίρασες κορίτσι μου. Να είσαι καλά. Στέλνω ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό βράδυ Μαρία ;)Μου αρέσει , ότι ασχολείσαι με θέματα , που αφορούν τη φύση και το περιβάλλον . Είναι τακτική προστασίας η αεροφωτογράφιση του θέματος , γιατί φαίνεται σε όλο το εύρος στο χώρο .
    Χαίρομαι που μας γνώρισες τον αρχαιολόγο καλλιτέχνη Klaus Leidorf . Καλό ανοιξιάτικο ξημέρωμα ;) καλή ευλογημένη εβδομάδα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας.
    Πρώτη φορά έρχομαι στο blog σας.Διαβάζω κατα καιρούς διάφορα blogs τώρα με την καραντίνα.
    Πάντα είχα υψοφοβία.
    Οι φωτογραφίες πολύ εντυπωσιακές.

    Επειδή είδα το player του webradio που έχετε θα ήθελα να σας προτείνω και εγώ κάτι επειδή ακούω jazz,soul,blues μουσικές μια σελίδα με 42 διαφορετικά players και με πολύ ωραίες επιλογές αλλά και απίστευτο ήχο.(Εαν θέλετε να το δείτε σίγουρα δεν θα ακούτε τίποτα άλλο)....
    Δανάη
    https://www.jazzradio.com/#popular

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι ωραίες οι φωτογραφίες από ψηλά. Σου δίνουν μια ιδιαίτερη ματιά για τον κόσμο κυριολεκτικά και μεταφορικά.
    Και αφήνουν τη σκέψη να ταξιδέψει και να απολαύσει το σκηνικό.
    Σε ευχαριστούμε που κάθε φορά μας συστήνεις όμορφα πράγματα!
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σαν να έγραφες για μένα Μαρία μου ακριβώς!! μου αρέσουν τα ύψη και όπως λέει και το τραγούδι του Χατζή, όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά ακριβώς αυτό που γράφει και η Αννικα πιο πάνω΄
    Εχω την τύχη να ταξιδέψω μια δυο φορές με αεροπλάνο δίπλα σε παράθυρο και το τι ομορφιές είδαν τα μάτια μου από εκεί ψηλά θα μου μείνουν αξέχαστες...
    Μοναδικές οι φωτογραφίες παρμένες από ψηλά.. ζηλεύω τους ανθρώπους (με την καλή έννοια) που μπορούν να κάνουν στην ζωή τους αυτό που αγαπούν!!
    Σε ευχαριστούμε για το μοίρασμα, πετάξαμε ψηλά!! 😊
    Να περνας όμορφα με ότι κάνεις Καλό Απρίλη φίλη μου!!φιλιααα!! 🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τί ωραίες φωτογραφίες Μαρία μου!
    Μου αρέσει κι εμένα να βλέπω από ψηλά αλλά νε ασφάλεια.
    Πώς γίνεται αυτό; Δεν ξέρω, μέσα σε ένα κλουβί ίσως;
    Ούτε να δω άλλους να πηγαίνουν κοντά στην άκρη, ζαλίζομαι.
    Οσες φορές όμως ταξίδεψα με αεροπλάνο, απόλαυσα αυτά που έβλεπα από ψηλά.
    Συνεχίζουμε ακάθεκτοι και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή