Αναρτήσεις

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

"Πρέπει να ανεβείτε ένα βουνό για να μάθετε τι σας συνδέει με την ύλη"

 

               Χένρι Ντέιβιντ Θορώ (1817-1862)



"Όποιος προχωράει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση των ονείρων του, και παλεύει για να ζήσει τη ζωή που είχε ονειρευτεί, θα συναντήσει την επιτυχία εκεί που δεν περίμενε".


Σήμερα  που, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ίσως, εφαρμόζονται μαζικά, παγκόσμια και σε συγχρονισμό άδικοι νόμοι, μέσω των οποίων διαμορφώνεται η ζωή των ανθρώπων  προς το χειρότερο, ο νους πάει στον Χένρι Ντέιβιντ Θορώ.

Τον Ιούλιο του 1845, ένας άντρας οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή αρνήθηκε να πληρώσει τους φόρους έξι χρόνων, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Δεν ήθελε, όπως είπε, με τα χρήματά του να στηρίξει το καθεστώς της δουλείας και τον επεκτατικό πόλεμο της Αμερικανικής κυβέρνησης στο Μεξικό.

Μέσα στη φυλακή έγραψε ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά δοκίμια που έμελλε να επηρεάσουν προσωπικότητες όπως ο Τολστόι, ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και ο Γκάντι. 

Το δοκίμιο είχε τον τίτλο "Περί του καθήκοντος της πολιτικής ανυπακοής", ένα κείμενο υπέρ της ανυπακοής σε ένα άδικο κράτος. 


Τέσσερα χρόνια πριν ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση του 1821, γεννήθηκε στο Κόνραντ της Μασαχουσέτης ο Χένρι Ντέιβιντ Θορώ, ένας σημαντικός φιλόσοφος, συγγραφέας, φυσιοδίφης και ποιητής.

Για τους Αμερικανούς ο Θορώ είναι ο θεμελιώδης λίθος της κουλτούρας τους και για τον υπόλοιπο κόσμο ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους, παγκόσμια.

Υποστήριξε την κατάργηση της δουλείας.

Ανέδειξε την σπουδαιότητα μιας απλής ζωής σε φυσικό περιβάλλον.

Προφήτευσε τις μεθόδους και τα ευρήματα της οικολογίας στο βιβλίο του "Γουόλντεν" και κυρίως χαρακτηρίστηκε από τους συγχρόνους του άστοχα ως αναρχικός εξαιτίας του βιβλίου του "Περί του καθήκοντος της πολιτικής ανυπακοής".

Ο Χένρι Ντέιβιντ Θορώ, γενήθηκε το 1817 στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης. 

Πρώτος ο Τολστόι στο έργο του "Ανάσταση" εξαίρει την σπουδαιότητα των φιλοσοφικών απόψεων του Θορώ. Ο Γκάντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ υιοθετούν την αντίσταση μέσω της μη βίας, μέσω της ανυπακοής.

Ολόκληρη η πολιτική φιλοσοφία επηρεάστηκε από τον Θορώ, και συνεχίζει να επηρεάζεται. 

Το πρώτο επάγγελμα που διάλεξε να κάνει ήταν δάσκαλος. Το δεύτερο αγρότης και το τρίτο συγγραφέας.

Πέθανε από φυματίωση τον  Μάιο του 1862, στα 45 χρόνια του. Πέντε μήνες πριν την Ελληνική λαϊκή εξέγερση του 1862 που είχε ως αποτέλεσμα την καθαίρεση του βασιλιά Όθωνα.

Η παγκόσμια διαθήκη που άφησε είναι τα δύο σημαντικά βιβλία, που αναφέρθηκαν πιο πάνω:

Το "Walden ή η ζωή στο δάσος", η αναζήτηση της απλής ζωής σ' ένα φυσικό περιβάλλον και 

το "Περί του καθήκοντος της πολιτικής ανυπακοής", ένα επιχείρημα υπέρ της ανυπακοής προς ένα άδικο κράτος. Βιάστηκαν εξ αιτίας αυτού του έργου του να τον χαρακτηρίσουν αναρχικό, αφού στην πραγματικότητα με αυτό, υποστήριξε τη διόρθωση και όχι την κατάργηση του κράτους.

Ανήκει στην ομάδα των Τρανσενταλιστών της Αμερικής, δηλαδή των "υπερβατικών" φιλοσόφων και συγγραφέων.  

Υπήρξε ο πρώτος που μίλησε για τη φύση και τον σπουδαίο ρόλο της. Δίκαια ονομάστηκε "πρώτος οικολόγος".





Μερικά αποσπάσματα:

"Καλύτερη κυβέρνηση, αυτή που κυβερνά ελάχιστα".


"Άδικοι νόμοι υπάρχουν. Θα αρκεστούμε να τους υπακούμε ή θα προσπαθήσουμε να τους διορθώσουμε; Και μέχρι να το καταφέρουμε θα τους υπακούμε ή θα τους παραβιάσουμε αμέσως;"


"Άν κάποιος που δεν έχει περιουσία αρνηθεί έστω και μια φορά να δώσει εννιά σελίνια στο κράτος, μπαίνει στη φυλακή για χρονικό διάστημα που δεν περιορίζεται από κανένα νόμο που γνωρίζω, και καθορίζεται μόνον απ' την διακριτική ευχέρεια εκείνων που τον φυλάκισαν. Αν όμως κλέψει από το κράτος ενενήντα φορές εννιά σελίνια, σύντομα αφήνεται ελεύθερος και πάλι".


"Άν η φύση της αδικίας είναι τέτοια που σε υποχρεώνει να γίνεις φορέας αδικίας προς κάποιον άλλον, τότε, λέω, παραβιάστε τον νόμο. Αφήστε τη ζωή σας να λειτουργήσει ως μια ενάντια δύναμη τριβής που θα σταματήσει τη μηχανή. Εκείνο που οφείλω να κάνω είναι να φροντίζω, σε κάθε περίπτωση, να μην αποτελώ μέρος της αδικίας που καταδικάζω".


"Θα έρθουν στιγμές που οι άνθρωποι θα σας πουν ότι το χρήμα είναι "σκληρό". Σκληρές είναι και οι τσακμακόπετρες, μα μέσα τους δεν έχουνε μέταλλο. Το χρήμα δεν είναι για φάγωμα, λέω εγώ. Μονάχα φανταστείτε έναν άνθρωπο σ' αυτόν τον καινούργιο κόσμο, μέσα στην ξύλινη καλύβα του, ανάμεσα στα καλαμπόκια και τις πατάτες του, με μια στάνη απ' τη μια μεριά, να λέει ότι το χρήμα είναι σκληρό. Τι σχέση έχει αυτό με την καλλιέργεια του φαγητού του, το κόψιμο των ξύλων του, με το να μένει μέσα όταν βρέχει, κι άμα το φέρει η ανάγκη, να πλέκει ή να υφαίνει τα ρούχα του;".


"Θα πρέπει να νιώθετε άλλος άνθρωπος μετά από την μοναχική σας βόλτα στα βουνά. Θεωρώ πως όταν βρίσκομαι στις κορυφές τους, αισθάνομαι το ίδιο δέος με εκείνων που μπαίνουν σε μια εκκλησία. Να βλέπεις πάνω σε τι γη έχτισες το σπίτι σου και, ενδεχομένως, έναν κήπο. Είναι σαν το πέρασμα των χρόνων και χρόνων. Πρέπει να ανεβείτε ένα βουνό για να μάθετε τι σας συνδέει με την ύλη". Απόσπασμα από το έργο Γράμματα ενός υπερβατιστή.


                                              



"Πήγα στο δάσος επειδή επιθυμούσα να ζήσω συνειδητά, να αντιμετωπίσω μονάχα τα ουσιώδη της ζωής, και να δω αν θα μπορούσα να μάθω όσα είχε να μου διδάξει, έτσι ώστε, όταν θα ερχόταν η ώρα μου να πεθάνω, να μην ανακάλυπτα ξαφνικά ότι δεν είχα ζήσει ποτέ...Ήθελα να γευτώ μια ζωή γεμάτη και να ρουφήξω όλο της το μεδούλι, να ζήσω με τρόπο τόσο αυστηρό και σπαρτιάτικο, ώστε να τρέψω σε άτακτη φυγή οτιδήποτε δεν ήταν ζωή".
Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ

 



"Τα δάση δεν είναι ακατοίκητα αλλά ασφυκτικά γεμάτα από τίμια πνεύματα το ίδιο καλά με μένα...
Αυτό που ονομάζουμε άγρια φύση, είναι ένας πολιτισμός διαφορετικός απ' τον δικό μας."


"Σε τί χρειάζεται ένα σπίτι αν δεν έχεις έναν υποφερτό πλανήτη να το βάλεις επάνω;"




"Τα πουλιά δεν τραγουδούν ποτέ μέσα στις σπηλιές".


"Είμαστε γεννημένοι για να πετύχουμε, όχι να αποτύχουμε".


"Πρέπει όχι μόνο να στοχεύεις καλά, αλλά και να τεντώνεις το τόξο με όλη σου τη δύναμη".


"Δεν έχω χρόνο να είμαι βιαστικός".


"Δυο χιλιάδες καλοκαίρια έχουν προσδώσει στα μνημεία της αρχαίας Ελληνικής λογοτεχνίας, όπως και στα μάρμαρά της,  μόνον μια ώριμη, χρυσή και φθινοπωρινή απόχρωση, έχοντας μεταφέρει τη γαλήνια και ουράνια ατμόσφαιρά τους σε όλη τη γη, για να τα προστατεύσουν από τη διάβρωση του χρόνου".


"Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν ζωές μέσα σε σιωπηλή απόγνωση".


"Η κατοικία μου ήταν μικρή, δεν έφτανε ούτε να φιλοξενήσει έναν αντίπαλο". (Αντίγραφο της καλύβας του και το άγαλμά του, στο δάσος όπου απομονώθηκε για έναν χρόνο)



"Αυτούς που αγαπάμε, μπορούμε να τους μισήσουμε. Οι άλλοι μας είναι αδιάφοροι".


"Ο πλούτος του ανθρώπου μετριέται από τον αριθμό των πραγμάτων που έχει την πολυτέλεια να αφήνει απείραχτα".


"Οι άνθρωποι γυρίζουν πειθήνια στο σπίτι τους το βράδυ και η ζωή τους μαραζώνει, αφού εισπνέει ξανά και ξανά την ίδια της την ανάσα. Κάθε μέρα, θα έπρεπε να γυρίζουμε σπίτια μας από μακριά, από περιπέτειες και κινδύνους και νέες ανακαλύψεις, με νέες εμπειρίες και νέο χαρακτήρα".


"Τι συμβολίζει η Αφρική - τι συμβολίζει η άγρια φύση; Μήπως δεν είναι τάχα και ο δικός μας εσωτερικός κόσμος, λευκή, ανεξερεύνητη περιοχή του χάρτη, κι ας αποδειχτεί μαύρη σαν τις ακτές της Αφρικής, όταν κάποτε ανακαλυφθεί;"



Οι φωτογραφίες, από το διαδίκτυο.
Περισσότερα για τον Χένρι Ντέβιντ Θορώ  ΕΔΩ



Paradise - Bruce Springsteen





21 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον κείμενο για έναν Αμερικανό, πολιτικό στοχαστή που σίγουρα έχει παίξει τον ρόλο του, στην εσωτερική πολιτική σκέψη της υπερδύναμης. Όχι, αναρχικός δεν ήταν, σίγουρα, απλά συμμετείχε με τον δικό του τρόπο, στη διαμόρφωση του νέου, δίκαιου κράτους, που ήθελαν να φτιάξουν, εκεί στη Δύση. Ούτε φυσιολάτρης ή οικολόγος, κ πάλι με τη σημερινή έννοια, αλλά ως κάποιος που είχε αντιληφθεί την πραγματικότητα ενός ξεχωριστού οικοσυστήματος.
    Χάρηκα την εγγραφή σου, Μαρία.
    Την Καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Θορώ όπως και ο Έμερσον, ο Ουίτμαν, ο Χόθορν, ο Μελβιλ, η Έμιλι Ντίκινσον ήταν μερικοί από εκείνους τους αμερικανούς διανοούμενους που οικοδόμησαν με τον στοχασμό τους, τα γράμματα και την λογοτεχνία τον "χρυσό αιώνα" (19ο αι.)της Αμερικής, ενός νεοσύστατου κράτους που έψαχνε να βρει την ταυτότητά του. Κι απ' την άλλη, η δουλεία, η σφαγή των Ινδιάνων, ο Εμφύλιος, η επεκτατική μανία προς τον Νότο. Η καλή και η κακή πλευρά του "πολιτισμού", η καλή και η κακή πλευρά των ανθρώπων. Όπως συμβαίνει και σήμερα και θα συμβαίνει πάντα.
      Σ'ευχαριστώ πολύ Βασίλη μου.
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. τι όμορφο και πλούσιο αφιέρωμα θα έλεγα
    πολλά αυτά που δεν γνώριζα και σε ευχαριστώ για αυτή τη δυνατότητα

    καλή σου μέρα καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ' ευχαριστώ για την επίσκεψή και το σχόλιό σου Κική μου και χαίρομαι που βρήκες χρήμιση την ανάρτηση.
      Να είσαι καλά.
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. Ωραία εγγραφή. Σπουδαίες οι θέσεις του και ο τρόπος ζωής του που φαίνεται μέσα από τα αποφθέγματα που παραθέτεις.Έζησε σε μια καλύβα στο δάσος μόνος, ξέρω, για ένα χρόνο. Καταλαβε το νόημα της ζωής και ήθελε να το μεταλαμπαδεύσει σε μας
    Δεν ήταν αναρχικός βέβαια, άσχετα αν καπηλεύεται το έργο του
    Σπουδαία εγγραφή. Τι κρίμα που τόσο σπουδαίοι άνθρωποι πεθαίνουν νέοι!
    Καλημέρα Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άφησε ένα πολύ σημαντικό έργο στους αμερικανούς αλλά και σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Άνθρωποι όπως ο Θορώ και τόσοι άλλοι σαν αυτόν χαράσσουν το δρόμο στους υπόλοιπους και δίνουν τον τόνο του πολιτισμού που πρέπει να ακολουθήσουν. Πήραν τα φώτα από τους έλληνες και τα πέρασαν στην δική τους γενιά μέσα από τα έργα τους και το παράδειγμά τους. Πάντα θα υπάρχουν στοχαστές όπως ο Θορώ και πάντα θα είναι οι λίγοι, δυστυχώς.
      Σ'ευχαριστώ πολύ Άννα μου.
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  4. Ιδέα δεν είχα Μαρία μου, ειλικρινά καθ' ολα άξιος και με σκέψεις πολύ ενδιαφέρουσες για τα ουσιώδη της ζωής που πραγματικά προβληματίζουν. " όταν θα ερχόταν η ώρα να πεθάνω δεν ήθελα να ανακαλύψω ότι δεν είχα ζήσει ποτέ" Καταπληκτικό! Σ' ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να το ψάξω.
    Να είσαι καλά!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη Αννίκα μου.
      Ένα ερέθισμα είναι αυτή η ανάρτηση.
      Κι εσύ να είσαι καλά και να περάσεις όμορφα το Σαββατοκύριακο.
      Καλή Σαρακοστή!

      Διαγραφή
  5. Τα κείμενα σου είναι ένα δώρο για όλους εμάς που ερχόμαστε στο blog σου.
    Πάντα με ενδιαφέροντα κείμενα που δεν γνωρίζουμε και που είναι καλό να μας προβληματίουν μερικές φορές.
    Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σου προτείνω και 2 πολύ καλά ραδιόφωνα που αξίζουν πραγματικά και που είναι σωστοί επαγγελματίες γιατί πάντα θα ακούσεις προσεγμένες επιλογές αλλά και καινούργια ακούσματα.Και το βασικότερο είναι ευγενικοί εάν ζητήσει κάποιος ακροατής να ακούσει κάτι...
    https://www.offradio.gr/
    https://www.imagine897.gr/el/
    Μάριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Μάριε.
      Χαίρομαι πραγματικά όταν ξέρω πως οι επισκέψεις σας εδώ πιάνουν τόπο.
      Σ'ευχαριστώ πολύ και για τις καινούργιες ραδιοφωνικές προτάσεις που μας κάνεις.
      Θα μπω να ακούσω σύντομα.
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  6. Σπουδαίες απόψεις και διδάσκουν πολλά!
    Αυτή η απλότητα της ζωής και η φιλοσοφία ανάμεσα στον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία και σε αυτόν που θα έπρεπε να λειτουργεί είναι αξιοσημείωτες.
    Ρούφηξα με χαρά τα αποσπάσματα που μας χάρισες και θα αναζητήσω το Walden γιατί δεν έχει τύχει να το διαβάσω.
    Σε φιλώ γλυκά Μαρία μου!
    Υπέροχο αφιέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρίνα μου, χαίρομαι που πέρασες ωραία :)
      Πολλά φιλιά κι από μένα.
      Σ'ευχαριστώ πολύ.
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα και αυτή μαγεμένη και από τα λόγια του τραγουδιού, αλλά και από τα αποφθέγματα του Θορώ που είχα ακουστά αλλά δεν είχα διαβάσει!
    "Περί του καθήκοντος της πολιτικής ανυπακοής". Μόνο ο τίτλος ανοίγει τους ασκούς του αιώνα... τόσο επίκαιρο, τόσο αληθινά όλα όσα παραθέτει και με ανυπακοή εννοείται πως δεν μιλάμε για αναρχία αλλά για ελευθερία να ανέβεις το βουνό (σου) ελεύθερος!
    Εύχομαι με όλη μου την καρδιά, να καταλάβουν οι κυβερνώντες τον πλανήτη Γη πως: "Τα πουλιά δεν τραγουδούν ποτέ μέσα στις σπηλιές".
    Θα μπορούσα να γράφω για ώρες Μαρία μου, μια που κάθε του φράση μιλάει τόσο όμορφα στην καρδιά μου, γι αυτό και σε ευχαριστώ για αυτή την ανάσα υγείας!
    ΑΦιλάκια πάντα καρδιάς και ευγνωμοσύνης για τα κείμενα που παραθέτεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχόλιό σου είναι από μόνο του φιλοσοφικός στοχασμός Στεφανία μου!
      Αυτό που γράφεις ακριβώς χρειαζόμαστε όλοι, ελευθερία να ανέβουμε το βουνό μας ελεύθεροι!
      Κι εγώ υπογράφω κάτω από την ευχή σου, "να καταλάβουν οι κυβερνώντες τον πλανήτη Γη πως: Τα πουλιά δεν τραγουδούν ποτέ μέσα στις σπηλιές".
      Σ'ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου και το σοφό σχόλιό σου.
      Πολλά φιλιά κι από μένα Στεφανία μου.
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  8. Μία ακόμα φορά, θα έρθω να πω ότι το ιστολόγιό σου Μαρία, είναι ένας ευλογημένος χώρος, στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να βρει πράγματα, θέματα, αναζητήσεις που, είναι σπάνιες.
    Δεν ήξερα τίποτα για τον εν λόγω φιλόσοφο. Πρώτη φορά μαθαίνω στοιχεία για αυτόν. Και τα διαβάζω με ένα δέος.
    Εκείνο που μου προκαλεί μια δόση πίκρας είναι ότι οι Αμερικάνοι τον θεωρούν "δικό τους" άνθρωπο. Σε μια χώρα που ο ρατσισμός είναι έμφυτος στο Dna της άρχουσας ηθικής και κοινωνικής συγκρότησης. Ακούγεται ως προσφβολή στη μνήμη και το έργο του.
    Μαρία μου τι να πω. Μία ακόμα φορά σε ευχαριστούμε για το θησαυρό γνώσης που μας παρέχεις.
    Καλό Σαββατούριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου Γιάννη μου.
      Οι στοχαστές φιλόσοφοι δεν ανήκουν ειδικά σε κανέναν. Ανήκουν σε όλη την Ανθρωπότητα. Άλλωστε και ο Θορώ όπως και τόσοι άλλοι πριν και μετά από αυτόν, εμπνεύστηκαν από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία την οποία αφού εμπέδωσαν, την έφεραν στην εποχή τους και την έδωσαν στους συγχρόνους τους, μέσα από τα έργα τους.
      Στην πραγματικότητα, αναπαράγονται οι ίδιες κλασικές αξίες μέσα στους αιώνες. Το ενδιαφέρον είναι να τις παρακολουθεί κανείς, κάθε φορά, μέσα από διαφορετικό πρίσμα.
      Η κακή πλευρά της πολιτικής δεν αμαυρώνει την αξία της ελεύθερης σκέψης. Όσοι μπορούν να καταλάβουν, θα καταλάβουν. Οι άλλοι, δεν θα καταλάβουν ποτέ.
      Να είσαι καλά και καλό Σαββατοκύριακο φίλε μου!

      Διαγραφή
  9. Ευχαριστούμε για αυτά που μας παρουσιάζεις Μαρία. Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να είσαι καλά Κώστα μου.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρία μου δεν τον ήξερα τον συγκεκριμένο στοχαστή και φιλόσοφο μπορεί να πέρασαν τόσα χρόνια οταν τα έγραφε αυτά, αλλά ακόμα και σήμερα θα μπορούμε να πούμε πως είναι επίκαιρα..
    εντυπωσιακό αυτό ""Καλύτερη κυβέρνηση, αυτή που κυβερνά ελάχιστα"...
    Διάβασα με προσοχή τα αποσπάσματα που έβαλες...ποιος θα διαφωνούσε με τις σκέψεις του ακόμα και σήμερα;
    Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση Μαρία μου ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας...
    Να είσαι καλά, να κάνεις ότι αγαπάς και να έχεις ένα όμορφο ξημερωμα...🌙
    Καλή Σαρακοστή φιλιαααα!! ❤


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σου έγραψα πόσο μου άρεσε η φωτογραφία με το καράβι επάνω...φεύγουμε όντως!!👍❤

      Διαγραφή
  12. Από πάντα λοιπόν κάποιοι άνθρωποι πάλευαν για το γενικό καλό,
    κι από πάντα κάποιες εξουσίες βάφτιζαν ό,τι δεν καταλάβαιναν,
    αλλά κι ό,τι φοβούνταν, αναρχικό.. Αυτό το "πολιτική ανυπακοή"
    ήταν βούτυρο στο ψωμί τους. Πάντως μόνο ένας στοχαστής μπορούσε
    να αφουγκραστεί πως "οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν ζωές μέσα σε
    σιωπηλή απόγνωση", και δε θα περάσουν ποτέ στην απέναντι όχθη..
    Τα φιλιά μου Μαρία. Έμαθα κάτι πολύ ενδιαφέρον σήμερα.. 🌸🌷🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή