Αναρτήσεις

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Η ωραία κοιμωμένη του ANDREY REMNEV






Όλα ξεκίνησαν από την ωραία κοιμωμένη, όχι του γνωστού παραμυθιού του Σάρλ Περώ και των αδελφών Γκρίμ αλλά την άλλη που βρήκα τυχαία πριν πέντε χρόνια σε μια ανθολογία τέχνης. Ήταν ένα κορίτσι με κατάλευκο δέρμα, ντυμένο με χρυσό φόρεμα που είχε γερμένο στο πλάι το κεφάλι του και κοιμόταν.
Έτσι μου φάνηκε στην αρχή. Μετά από λίγο όμως, προς μεγάλη μου έκπληξη, άνοιξε τα μάτια της και χωρίς να αλλάξει καθόλου στάση μου εκμυστηρεύτηκε κάτι πολύ σημαντικό.
«Τώρα που σου μιλάω» μου είπε «βρίσκομαι ακόμα στο όνειρό μου. Κάποτε ονειρεύτηκα να γίνω η μούσα ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Νομίζω πως από τότε παραμένω εγκλωβισμένη μέσα στο όνειρό μου. Δεν μπορώ να ξεφύγω. Ελευθέρωσέ με.»
Για μια στιγμή νόμισα πως η φωνή ερχόταν από μέσα μου. Μήπως μιλούσα εγώ σ’ εκείνη, αντί να μιλάει εκείνη σε μένα;
Το απέκλεισα όμως γιατί εγώ, στην πραγματικότητα, ουδέποτε ονειρεύτηκα να γίνω η μούσα οποιουδήποτε.

Όσο παρατηρούσα το όμορφα αφημένο πλάσμα τόσο υπνωτιζόμουν από την ομορφιά και τη γαλήνη του. Το βλέμμα μου έτρεξε πάνω στο χρυσό της φόρεμα και πέρασαν αρκετά λεπτά μέχρι να ανακαλύψω εκείνη την υπογραφή στο κάτω μέρος: Αndrey Remnev


Andrey Remnev
Ο Αndrey γεννήθηκε το 1962 στην πόλη Yakhroma που βρίσκεται κοντά στη Μόσχα και είναι χτισμένη πάνω σε ψηλούς λόφους. Ένα κανάλι, οι μικροί παραπόταμοι, τα δάση, τα χωριά, μια κοντινή αρχαία πόλη (Ντμίτρου), τα πλοία που ταξίδευαν στο κανάλι, τα τρένα που τα ξεπερνούσαν, αυτά έβλεπε απ’ το παράθυρό του παιδί  και αυτά απεικόνισε πάνω στα όμορφα φορέματα των γυναικών που ζωγράφισε. Η όμορφη φύση και οι αξιόλογοι άνθρωποι είναι οι σημαντικότερες εντυπώσεις του,όπως εξομολογείται ο ίδιος.
Το δικό του στυλ εξελίχθηκε μέσα από την αρχαία εικονογραφική  ζωγραφική, τη Ρωσική τέχνη του 19ου αι.  και του Ρωσικού κονστρουκτιβισμού (το σύνολο δηλαδή των καλλιτεχνικών ρευμάτων που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία κατά την περίοδο 1910-1930 παράλληλα με τις συνταρακτικές κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις των αρχών του 20ου αι.
Όπως οι ζωγράφοι του παρελθόντος, χρησιμοποιεί φυσικές χρωστικές ουσίες που τις αναμιγνύει με κρόκο αυγού.











































23 σχόλια:

  1. Αχ βρε Μαρία μου. Ξέρω ότι ο προσωπικός αυτός εδώ χώρος σου αποτελεί και λέσχη Τέχνης. Ξέρω ότι κάθε φορά έχω να μάθω κάτι, να δω κάτι άλλο, να παρακολουθήσω κάτι τρίτο, που αφορά την Τέχνη, κύρια την εικαστική. Και αυτό που θα μάθω θα είναι ιδιαίτερο, φωτεινό και λαμπερό.
    Σε ευχαριστώ απ την καρδιά μου για όσα μας προσφέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη, πάντα ευγενικός και ευπροσήγορος, σ'ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι πραγματικά που νιώθεις έτσι μπαίνοντας στο σπίτι μου.
      Πιστεύω όμως πως όλοι μας εδώ, ανεξαιρέτως, προσφέρουμε, ο καθένας με τον τρόπο του και με το στυλ του, ό,τι αγαπάμε και απολαμβάνουμε περισσότερο.
      Καλημέρα Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα.
    Κάποτε, πριν πολλά χρόνια, είχα αγοράσει να διαβάσω το "Η μεγάλη πράσινη", της Ευγενίας Φακίνου. Είχε στο εξώφυλλο έργο ζωγραφικής, που αργότερα έμαθα ότι ήταν «Η κοιμισμένη τσιγγάνα», του Henri Rousseau. Ακόμα θυμάμαι την ωραία έκπληξη, όταν το μυθιστόρημα, μετά από καμιά 200αριά σελίδες, κατέληγε σε μια εικόνα που τελικά ήταν η εικόνα του εξωφύλλου.

    Καταλαβαίνεις, Μαρία, ότι το γράφω αυτό για την ωραία εισαγωγή που έκανες για να μας συστήσεις τον Remnev. Δεν ξέρω πόσο δείχνει την ασχετοσύνη μου το γεγονός ότι δεν τον ήξερα, αλλά χάρηκα που τον γνώρισα. Είναι ωραία η αφομοιωμένη μίξη διάφορων επιρροών που έχουν τα έργα του.

    Λοιπόν, μετά απ' αυτό μπορούμε να (ξανα)φωνάξουμε το σύνθημά μας: Μπλογκάρω και μαθαίνω!

    Τα φιλιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Διονύση
      Ναι η δική της ήταν μελαψή, ετούτη εδώ είναι λευκή αλλά και οι δυο τους κοιμούνται κι ονειρεύονται. Η μεγάλη πράσινη..μεσούντος του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Τί μου θύμησες τώρα! Άς το αφήσω όμως γιατί δεν είναι του παρόντος.
      Καμμια ασχετοσύνη Διονύση μου. Είναι σύγχρονος και πολύ επιτυχημένος στην πατρίδα του και απ' ό,τι πληροφορούμαι απλώνεται σιγά-σιγά η φήμη του. Μάλιστα πρόσφατα ένας γνωστός Ισπανός μόδιστρος σχεδίασε ρούχα εμπνεόμενος από τους πίνακες του Αndrey Remnev. Επίσης, από τα μπαλέτα Μπολσόι του ζήτησαν να σκιτσάρει τους χορευτές και με αυτά τα σκίτσα κόσμησαν το λεύκωμά τους.
      Να το φωνάξουμε Διονύση μου, και εγώ μαζί σου αφού πάντα μαθαίνω σημαντικά πράγματα από σένα και τους υπόλοιπους φίλους: Μπλογκάρω και μαθαίνω!! χαχα
      Σε φιλώ σ'ευχαριστώ και καλημέρα σου!

      Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι η ωραία κοιμωμένη βρήκε τον πιο κατάλληλο άνθρωπο να ζητήσει βοήθεια, με αυτό τον τρόπο την γνώρισα και εγώ. Σ' ευχαριστώ Μαρία μου για την ποιότητα που βρίσκω στις σελίδες σου.
    Καλό βράδυ καλή μου σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιργινία μου, σ'ευχαριστώ πολύ για την θετική σου ενέργεια :)
      Tην εκτιμώ απεριόριστα.
      Να είσαι καλά!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  4. Μαγική μεταφορά του χρυσού, της έκφρασης και της ομορφιάς στις καρδιές μας, μόνο έτσι μπορεί κανείς να σχολιάσει τόσο συμβολισμό!

    Πολλά ΑΦιλάκια Μαρία μου, μ' ένα ακόμα ευχαριστώ pour ce bain de beaute! (βάπτισμα ομορφιάς!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες πόσο η ομορφιά σκλαβώνει Στεφανία μου!
      Όταν υπάρχει και η επιρρέπεια..άστα να πάνε :)
      Να ευχαριστήσουμε όλοι τον κ. Αndrey Remnev pour ce bain de beaute! :)
      Υ.Γ. Μου αρέσει πολύ όταν σχολιάζεις στα Γαλλικά.
      Καλημέρα και φιλάκια πολλά κι από μένα Στεφανία μου :)

      Διαγραφή
  5. Καλό βράδυ Μαρία :)Μου αρέσουν όλα όσα μας γνωρίζεις μέσα από τις αναρτήσεις σου γιατί είναι ενδιαφέροντα , όμορφα , μοναδικά και έχουν σχέση με τον πολιτισμό . Δημιουργείς ευχάριστες εκπλήξεις με τον μοναδικό σου τρόπο . Να είσαι καλά και να απολαμβάνεις ζεστασιά . Καλό σαββατόβραδο , καλή συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσα χρόνια Κυριακή μου, πόσα χρόνια επικοινωνούμε με αυτό τον τρόπο, θυμάσαι; Να σου πω; Από τον Ιούλιο του 2012!
      Σ'ευχαριστώ που με επισκέπτεσαι.
      Σ'ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές και σου στέλνω την αγάπη μου με φιλί.
      Να είσαι καλά:)

      Διαγραφή
  6. Όσα κι αν νομίζεις ότι ξέρεις, στο τέλος διαπιστώνεις ότι τελικά γνωρίζεις πολύ λίγα... Ευχαριστώ για την ευκαιρία, που μου έδωσες, να γνωρίσω αυτόν τον καλλιτέχνη με τα καταπληκτικά του έργα.
    Την καλημέρα μου Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου, κι εγώ σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη και το όμορφο σχόλιό σου.
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα έργα του.
      Καλή συνέχεια στην Κυριακή σου!

      Διαγραφή
  7. Γειασου Μαρία. Εκλεκτική ταυτότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτο το κοριτσάκι που παίζει φλογέρα κάτω από το κρεββάτι πολύ μου άρεσε, μου εκλέψε την ματιά μου και ετσι για λίγο στάθηκα να ακούσω τη μουσική του
    Καλημέρα εκεί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν σίγουρη πως θα σου άρεσε αυτό το κοριτσάκι
      Ε..μίλησαν μάλλον και τα γονίδια. :)
      Καλή εβδομάδα Μάνια μου

      Διαγραφή
  9. Να υποθέσω ότι δεν την ελευθέρωσες ναι; Τι γαλήνιο πρόσωπο, πράγματι! Δεν τον ήξερα και παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι πίνακές του. Σ'ευχαριστώ που μου τον γνώρισες
    Καλή σου μέρα
    Καλή γλυκιά εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν την ελευθέρωσα, ευτυχώς, αλλιώς θα έχαναν οι επόμενοι :)
      Μου αρέσει η Ρωσία όπως τη γνώρισα μέσα από τη Ρωσική λογοτεχνία και ετούτος ο ζωγράφος μου τη βγάζει αυτή την αγάπη.
      Καλή εβδομάδα να έχουμε Άννα μου.

      Διαγραφή
  10. Πολύ γλυκιά και όμορφη η κοιμωμένη μούσα του καλλιτέχνη όπως και τα υπόλοιπα έργα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχουν τρόποι να υπηρετεί κανείς τις "καλές τέχνες" κι αν ακόμη ο ίδιος δεν είναι ζωγράφος, μουσικός, λογοτέχνης, γλύπτης,ηθοποιός,χορευτής κ.λ.π.

    Εσύ Μαρία μου προσφέρεις πράγματι υπηρεσίες στις καλές τέχνες αναδεικνύοντας τες στο ευρύτερο "λαϊκό" κοινό μέσω του χαρισματικού ταλέντου σου την λογοτεχνική συγγραφή.

    Ξεχωριστές στιγμές και αξιόλογες εμπειρίες ακολουθούν τους επισκέπτες της σελίδας σου και μετά την απομάκρυνσή τους από αυτή.

    Προσωπικά σε ευχαριστώ για τις στιγμές Ανάτασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή