Αναρτήσεις

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Το βαλς των βρώμικων καιρών

«Ο Σκεπτόμενος» του Γάλλου γλύπτη Ωγκύστ Ροντέν (1840-1917) είναι από τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα γλυπτά του 20ού αι. : είναι η απεικόνιση του ανθρώπου που διαλογίζεται για το πεπρωμένο του


Κι ενώ περιμένουμε από ώρα σε ώρα, από μέρα σε μέρα να χτυπήσει η Αμερική τη Συρία για να τιμωρήσει τον "κακό" Άσαντ που ρίχνει τοξικά αέρια στον ίδιο το λαό του γιατί θέλει ντε και καλά να φάει το κεφάλι του. Γιατί το ξέρει ότι θα φάει το κεφάλι του  αφού όλη η γύρω περιοχή έχει γεμίσει  με  στρατιώτες, όπλα, οχηματαγωγά, υποβρύχια, βάσεις πυραύλων με στόχο τον ίδιο και τη χώρα του, αλλά ενώ το ξέρει, έτσι χαλαρά, παίζει με τα τοξικά του και βάζει στοίχημα αν θα τον πιάσουν, (θα μας τρελάνουν οι Αμερικανοί τελικά). 
Εμένα, πάντως, κάτι μου θυμίζει αυτό το σενάριο για τον κακό Άσαντ. Μου φέρνει στο νου τον "κακό" Καντάφι και την απελευθερωτική επιχείρηση των Αμερικανών, Γάλλων και λοιπών συμμάχων και το μπάχαλο που επικράτησε μετά στην Αίγυπτο που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει πετρέλαια. Επίσης μου θυμίζει τον άλλο κακό Σαντάμ που τον κατατρόπωσαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους με συνέπεια να ερημοποιήσουν το Ιράκ με τους βομβαρδισμούς και τις λοιπές καταστροφές -που είχε κι αυτό πετρέλαια βεβαίως

Παράλληλα, άνθρωποι πεθαίνουν ομαδικά από πτώσεις αεροπλάνων, σε αποστολή αναχαίτισης του εχθρού, σε τροχαία ατυχήματα. Κάποιοι άλλοι, κλεισμένοι  στο δικό τους δράμα αυτοκτονούν. Και μέσα σε όλο αυτό το πανδαιμόνιο οι ειδήσεις -αμπούλες διασποράς πανικού δίνουν και παίρνουν στα κανάλια.
Η τρομοκρατημένη εξαδέλφη, μου τηλεφωνεί ξημερώματα για να μου πει να τρέξω να γεμίσω την αποθήκη μου με τρόφιμα, βενζίνη, φάρμακα και δεν ξέρω τί άλλο, επειδή η Τουρκία μας κηρύσσει τον πόλεμο όπου να 'ναι... Πήγε μάλιστα και ακύρωσε την αίτηση δανείου που είχε υποβάλλει για να ανακαινίσει το μπάνιο της επειδή με τον πόλεμο θα χρειαστεί τα χρήματά της για να επιβιώσει! 
Ο πρόσφατα στρατευμένος γιος φίλων στέλνει χαιρετίσματα στους δικούς του από παραμεθόριο περιοχή της Ελλάδας γιατί άδειασαν το στρατόπεδο της  εκπαίδευσής του και τους έστειλαν όλους πακέτο σε ακριτικό νησί μήπως και...
Ο άντρας συναδέλφου μάζεψε τις καραμπίνες από το εξοχικό του και τις έφερε στο σπίτι του στην Αθήνα μήπως και του χρειαστούν αν ...

Όλοι μιλούν για τον επικείμενο πόλεμο που τα κανάλια τον έχουν σίγουρο, τον περιγράφουν, και αφιερώνουν ολόκληρες εκπομπές για ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την εξοπλιστική μας ετοιμότητα έναντι εκείνης του εχθρού.  
Οι γείτονες, οι φίλοι, οι συνάδελφοι κάνουν τους υπολογισμούς τους και αναρωτιούνται αν θα επιστρατευθούν σε περίπτωση που...
Έτσι, απ' τη μια στιγμή στην άλλη απέκτησε ένα αλλόκοτο νόημα η ζωή μας περιμένοντας μια καταστροφή που όλοι μας απευχόμαστε αλλά κατά βάθος γοητεύει πολλούς.
Ως πότε θα βλέπουμε μόνο την επιφάνεια και θα παρασυρόμαστε από την μαζική υστερία;
Αν οι αρχηγοί αρέσκονται να παίζουν με τα στρατιωτάκια τους επικίνδυνα παιχνίδια πάνω στους χάρτες των κρατών και να στήνουν σενάρια πολέμου, ας κρατήσουν τουλάχιστον οι λαοί την ψυχραιμία τους. 
Είναι η ώρα φανούν ΑΥΤΟΙ πιο ώριμοι απ' τους ηγέτες τους.





19 σχόλια:

  1. Αχ Μαρία μου κοντεύουν ογδόντα χρόνια χωρίς παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό λες να λέει κάτι...?
    Καλησπέρα καλή μου σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέει βέβαια Βιργινία μου. Λέει όλα αυτά που υπονοείς και εσύ, πως έχουν πολλά να πουλήσουν, να αρπάξουν, να μοιράσουν, να καταστρέψουν. Η απληστία τους έχει χτυπήσει κόκκινο!για άλλη μια φορά.
      Ευχής έργο θα ήταν, κάποιος ή κάτι να ανατρέψει τα σχέδιά τους.
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Tι να κάνουν ,τι μπορούν να κάνουν οι Λαοί Μαρία ; Σαφώς ψυχραιμία και μακριά από υστερίες.

    Κι όπως λέει και ο ποιητής,

    Βουβοί και άμοιροι αντάμα
    προσμένουμε ίσως κάποιο θέμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι λαοί έχουν τεράστια δύναμη Βέρα και μπορούν να κάνουν πολλά αλλά έτσι κατακερματισμένοι που είναι με αντικρουόμενα συμφέροντα και αντίπαλες ιδεολογίες, με τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης και την κούραση των αδιέξοδων παλαιότερων αγώνων, έχουν γίνει απλοί παρατηρητές της μοίρας τους.
      Ναι,"Οι μοιραίοι" του Βάρναλη είναι ένα ποίημα πάντα επίκαιρο!
      Σ'ευχαριστώ πολύ που μου το θύμισες Βέρα.

      " Mες την υπόγεια την ταβέρνα,
      μες σε καπνούς και σε βρισές
      (απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα)
      όλ’ η παρέα πίναμ’ εψές·
      εψές, σαν όλα τα βραδάκια,
      να πάνε κάτου τα φαρμάκια.

      Σφιγγόταν ένας πλάι στον άλλο
      και κάπου εφτυούσε καταγής.
      Ω! πόσο βάσανο μεγάλο
      το βάσανο είναι της ζωής!
      Όσο κι ο νους να τυραννιέται,
      άσπρην ημέρα δε θυμιέται.

      Ήλιε και θάλασσα γαλάζα
      και βάθος τ’ άσωτ’ ουρανού!
      Ω! της αβγής κροκάτη γάζα,
      γαρούφαλα του δειλινού,
      λάμπετε, σβήνετε μακριά μας,
      χωρίς να μπείτε στην καρδιά μας!

      Tου ενού ο πατέρας χρόνια δέκα
      παράλυτος, ίδιο στοιχειό·
      τ’ άλλου κοντόημερ’ η γυναίκα
      στο σπίτι λυώνει από χτικιό·
      στο Παλαμήδι ο γιος του Mάζη
      κι η κόρη του Γιαβή στο Γκάζι.

      ― Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
      ― Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
      ― Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
      ― Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
      Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Kανένα στόμα
      δεν το βρε και δεν το πε ακόμα.

      Έτσι στη σκοτεινή ταβέρνα
      πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
      Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
      όπου μας έβρει μας πατεί.
      Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
      προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!"





      Διαγραφή
  3. "Περιμένοντας μια καταστροφή που όλοι μας απευχόμαστε αλλά κατά βάθος γοητεύει πολλούς..."

    Μαρία μου. Ξέρεις, αυτή σου η φράση, κρύβει μια απίστευτη αλήθεια.
    Ζούμε πολλοί από εμάς που εξακολουθούν να σκέφτονται, να προσδοκούν, να προβληματίζονται, ένα τέτοιο τέλμα, ένα τέτοιο στημένο αδιέξοδο, που αυτό το "γοητεύει πολλούς" αγκαλιάζει αρκετό κόσμο.
    Είναι μια απελπισμένη διάθεση όλο αυτό να ξέρεις. Είναι η ύστατη σχιζοφρένεια "να συμβεί κάτι μπας και ξεκολλήσουμε από το τέλμα", δηλαδή να κουνηθούν τα νερά, να ταραχθεί η παραίτηση.
    Και έτσι φτάνουμε να αποδεχόμαστε ακόμα και τα πλέον άσχημα σενάρια ως θεμιτά.
    Πολύ ώριμη η κουβέντα σου και όσα απορρέουν από αυτήν.
    Καλή σου συνέχεια κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Γιάννη μου. Έτσι πιστεύω κι εγώ. Έχουμε φτάσει σε τόσο άθλια κατάσταση που πολλοί από εμάς φιλοσοφώντας θεωρούν πως τίποτα πια δεν διορθώνεται και η ανθρωπότητα έχει πάρει την κάτω βόλτα. Το μόνο που απομένει λένε, είναι η απόλυτη καταστροφή και μετά η καινούργια αρχή σε σωστές βάσεις. Το θεωρώ εντελώς ουτοπικό αυτό επειδή αυτοί που τελικά θα διασωθούν από την καταστροφή, θα είναι οι ίδιοι ισχυροί του σήμερα.
      Καλό ξημέρωμα
      Σε φιλώ.

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ Μαρία. Και υπάρχουν δύο απλά που μπορεί να κάνει ο κάθε ένας. Το ένα είναι να μην βλέπει τηλεόραση (κυρίως Ελληνική). Το δεύτερο είναι αν ενημερώνεται από το διαδίκτυο να διαβάζει και ξένα μέσα ενημέρωσης.
    "Ειδήσεις" από Ελληνικό κανάλι πρέπει να είδα τελευταία φορά πριν 10 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι είναι Γιάννη!
    Η καταστροφική δύναμη της τηλεόρασης υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και εκείνη του φασισμού. Δεν το λέω εγώ αλλά ο Πιερ Πάολο Παζολίνι και την ασπάζομαι πέρα για πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία έχεις δίκιο, υπέρτατη αξία στα χρόνια μας είναι η Ειρήνη. Δυστυχώς, αυτοί που σχεδιάζουν, το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι οι Λαοί. Το παράδειγμα, είναι μπροστά μας και είναι ο Συριακός Λαός, ο οποίος και ευημερούσε και ζούσε αξιοπρεπώς στη χώρα του (έστω με τα προβλήματα Άσσαντ). Τους μεγάλους αυτού του κόσμου δεν τους βόλευε. Και από ότι φαίνεται, ακόμα σήμερα δεν έχουν έτοιμη τη λύση για μοίρασμα της πολύπαθης αυτής χώρας....
    Επιμένω λοιπόν, ότι οι δικοί μας κυβερνώντες, οφείλουν να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες είναι υπαρκτές,και οι οποίες διεκδικούν ζωτικό χώρο και εδάφη της πατρίδας μας.Το δικό μας δόγμα είναι σταθερό, δεν διεκδικούμε τίποτε, δεν παραχωρούμε τίποτε. Οι γείτονες εξ ανατολών, επίσημα μιλούν για αλλαγή, όλων των θαλάσσιων συνόρων μας.
    Μια ευχή! Να μην ζήσουμε ποτέ, μα ποτέ το πόλεμο!Για εμάς και για τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Βασίλη μου και προσυπογράφω την ευχή σου να μη ζήσουμε ποτέ, μα ποτέ το πόλεμο!Για μας και για τα παιδιά μας. Όσοι θερμοκέφαλοι πιστεύουν το αντίθετο και εύκολα μιλούν για πολεμικές συρράξεις, θα πρέπει να σκεφτούν καλά τί σημαίνει αυτό στην πράξη.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  7. Ψυχραιμία αυτό πιστεύω και εγώ. Αλλά Μαρία μου οι κρατούντες τα ''κλειδιά'' της Γης υφαίνουν άλλα σχέδια το είδαμε και στη Λιβύη όπως ανέφερες το είδαμε και στο Ιράκ που επίσης ανέφερες. Και οι λαοί απλά έμαθαν να υποφέρουν. ''Καθόλα νόμιμη η επέμβαση στη Συρία '' είπε η κα Μέι. Και όταν οι κατέχοντες την εξουσία πουν ότι ο ήλιος δύει πλέον στην Ανατολή όσο και να φωνάξεις αυτό ισχύει!! Ψυχραιμία μόνο αυτό και ο Θεός των λαών ας βάλει κάποια φορά το χέρι του μπας και...(και ας ευχηθούμε να σιγουρευτούν επιτέλους ότι δεν έχουμε εκμεταλλεύσιμα πετρέλαια. Γιατί τότε να δεις...)
    Καλή σου μέρα με ένα μεγάλο φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή είναι η κατάσταση δυστυχώς, όπως την περιγράφεις Άννα. Νιώθουμε παντελώς αδύναμοι να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση κυριαρχίας τους πάνω μας. Έχουν καταφέρει να καθυποτάξουν ολόκληρο τον πλανήτη!
      Με θυμώνει πολύ αυτό όπως και την πλειονότητα των ανθρώπων που θέλουν να ζουν σε καθεστώς δημοκρατίας και να έχουν λόγο για την ζωή τους.
      Όσο για τα δικά μας πετρέλαια...έχουμε δεν έχουμε δικά τους είναι Άννα μου. Μας έχουν δέσει χειροπόδαρα με συμβάσεις μυστικές και φανερές. Προτεκτοράτο τους είμαστε.
      Γι'αυτό και δηλώνουν σύμμαχοι στο θέμα μας με τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Εκεί καταντήσαμε!!
      Καλό απόγευμα ας έχουμε ...

      Διαγραφή
  8. Πάντως πολλά από αυτά που συμβαίνουν σήμερα έχουν νομοτελειακό χαρακτήρα και πολλές φορές αυτό είναι εμφανές σε διάφορες εκθέσεις που επιχειρούν προβλέψεις. Μία τέτοια είναι η
    Stratfor Decade Forecast: 2015-2025 που συντάχθηκε πριν 3 χρόνια (τη διάβασα τότε, οπότε πολλά από αυτά που συμβαίνουν σήμερα δεν με εκπλήσσουν).
    Όποιος θέλει ας τη διαβάσει https://worldview.stratfor.com/forecast/decade-forecast-2015-2025
    (ας την αποθηκεύσει με την πρώτη επίσκεψη στο site διότι μετά ζητάει εγγραφή),
    και θα βρει διάφορα και για την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Γιάννη μου για τις επιπλέον πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας! Θα επισκεφθώ τη σελίδα που προτείνεις.
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  9. Δεν ξέρω τι να πω . Σε γενικές γραμμές με καλύψατε όλοι και απλά είμαι περίεργη τι θα γίνει γιατί έτσι πες το σαν διαίσθηση νομίζω πως όλα είναι ένα παιχνιδάκι για κάποιο λόγο και ποντάρουν στον φόβο του κόσμου. Καλό ξημέρωμα Μαρία μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρία μου, ζούμε πολύ περίεργες καταστάσεις και με θλίψη παρακολουθούμε τις εξελίξεις.
    Και σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι στιγμές είναι έκρυθμες. Ας πρυτανεύσει η λογική κι όχι ο πανικός κι παραλογισμός, γιατί κι η υστερία δε θα βοηθήσει πουθενά.
    Καλή εβδομάδα Μαρία μου και ας ευχηθούμε να ξημερώσουν μια ήσυχη ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε μπλέξει με τρελούς Μαρίνα μου.
      Πιο τρελούς από κάθε άλλη φορά, φοβάμαι.
      Και το λέω αυτό, επειδή γνωρίζουν πως με τα υπερ-όπλα που υπάρχουν πλέον, η απόλυτη καταστροφή δεν είναι δύσκολη υπόθεση.
      Έπρεπε να γίνουν τεράστια συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σε όλο τον πλανήτη!!
      Δεν τους ανήκει για να τον κάνουν ό,τι θέλουν.
      Ας ξημερωθούμε, να δούμε τί θα ακολουθήσει
      Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψή σου.
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  11. η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται, οποτε θα ξαναγίνει πολέμος αργά ή γρήγορα. Μπορουμε να να προετοιμαζόμαστε αλλά χωρίς υστερίες. Το θέμα είναι να ζούμε το σήμερα...γιατί το επόμενο λεπτο, την επόμενη μέρα και την επομένη βδομάδα δεν ξέρουμε αν θα ζουμε. ζουμε το σήμερα, γιατι αν σκεφτομαστε συνέχεια το μέλλον πολύ απλά χάνουμε το παρόν. φιλιά πολλά και χαρείτε όσο μπορείτε την μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μακάρι να μην γίνει Θεοπούλα μου και οι σκέψεις και οι ανησυχίες μας να μείνουν στο κενό. Σίγουρα το σήμερα, το τώρα, είναι οι μόνες σταθερές συνθήκες στη ζωή μας.
    Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή