Αναρτήσεις

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Τα αποτελέσματα του κοινωνικού πειράματος του εγκλεισμού (Covid-19) πάνω στην ψυχολογία του πληθυσμού.

 


Η φωτογραφία ανήκει στον δημιουργό της



Όταν ψάχνει κανείς βρίσκει. Ναι, έτσι την πάτησα κι εγώ. Ψάχνοντας για κάτι μέσα στα κείμενα του παρελθόντος μου, έπεσα πάνω σ' αυτό το...αυτο-σχολιασμένο, με αρκετή δόση αυτοσαρκασμού 😄 Ας όψεται ο εγκλεισμός!


 ~~~~~~~~~~


Όταν σταματάς να μιλάς με ανθρώπους, αρχίζεις να μιλάς με πράγματα και ζώα. (Έλααα…) 

Κι αυτό μπορεί να μοιάζει με τρέλα αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ευκαιρία να φανταστείς, πώς θα μπορούσε, ας πούμε, να σκέφτεται η γάτα σου όταν της απαγορεύεις να πιει από το νερό σου, ή η νυχτοπεταλούδα που κολλάει έξω απ' το τζάμι σου ενώ ποθεί να μπει μέσα. (Χμ…προχωρημένη η κατάσταση…)

 

Χθες ζωγράφισα ένα δρομάκι με νερομπογιές. αλά ως εδώ)

Μετά, μπήκα μέσα στη ζωγραφιά και το περπάτησα. εν πας καλά…)  

Τι είναι ένα δρομάκι χωρίς κάποιον να το περπατήσει; (Πρέπει ν’ απαντήσω τώρα;)

Δεν έχει λόγο ύπαρξης. (Λογικά ναι) 

Καλύτερα να το καλύψoυν τα ξερόχορτα. (Γιατί τόση κακία;)

Ένας δρόμος όμως πάντα κάπου οδηγεί. (Άρχισες να το φιλοσοφείς και μ’ αρέσει.)

Ακόμα και το αδιέξοδο κάτι λέει. (Θα φας τα μούτρα σου. Αυτό λέει)

"Πήρες λάθος δρόμο! Γύρνα πίσω!" (Το ίδιο λέμε. Εντάξει, εσύ το λες πιο κομψά)

 

Ακούω τη βροχή. ( Τουλάχιστον διατηρείς ακόμα την ακοή σου.)

Την κοιτάζω μέσα απ' τις γρίλιες. (Εκεί κατάντησες!)

Το βλέμμα μου, παντοτινός φυλακισμένος αυτής της πόλης, στριμώχνεται στο διάκενο για να τη δει να πέφτει φωτεινή μπροστά απ’ τη λάμπα του δρόμου. (Είναι κι αυτό κάτι όσο να πεις)

Ο δρόμος ποτάμι. Ένα βρεγμένο σκυλί προσπαθεί να χωθεί κάτω από τον κάδο των σκουπιδιών. έρω. Θα ήθελες να ήσουν το σκυλί! Χωρίς τον κάδο)

Η νυχτοπεταλούδα με κοιτάζει εκστατική. (Λογικό. Μάλλον πήρε τα μυωπικά γυαλιά σου για τζάμι.)

Κάνω κύκλους με το δάχτυλό μου πάνω στο θολό τζάμι. Εκείνη πετάει από δω κι από κει. Προσπαθεί να τρυπώσει μέσα. αι να τρυπώσει, τι θα καταλάβει;)

Της κάνω το χατίρι και μισανοίγω το παράθυρο. Διστάζει... (Ένα κύτταρο μυαλού το έχει)

"Η καθυστερημένη ευκαιρία δημιουργεί καμιά φορά αμφιβολίες", σκέφτομαι ενώ την παρακολουθώ που ορμάει τελικά μέσα και πετάει προς το φως του πορτατίφ. Στο δρόμο όμως αλλάζει γνώμη και αποφασίζει να προσγειωθεί απαλά στο γείσο του ποτηριού μου. Ακροβατεί για λίγο, κομψή χορεύτρια πάνω στις πουέντ της, και πριν προλάβω να την σταματήσω, πέφτει στο νερό με απλωμένα φτερά. ( Έπρεπε να μείνει στον δισταγμό) Επιπλέει και περιμένει την σωτηρία της.

Πόσες ευκαιρίες έχει μια νυχτοπεταλούδα να σωθεί από πνιγμό; (Στο σπίτι σου; Καμία!)

 

 

Τελευταία σκέφτομαι τη νεότητα. (Τελευταία; Δε νομίζω. Για θυμήσου καλύτερα)

Έχουν γραφτεί τόσα και τόσα για τη νεότητα αλλά για τις μεγαλύτερες ηλικίες των ανθρώπων, ελάχιστα. (Άλλαξες θέμα; Για τη νυχτοπεταλούδα δεν έλεγες;)

Δεν θέλουν οι άνθρωποι να μιλούν για δυσάρεστες καταστάσεις πιστεύοντας πως έτσι θα τις αποφύγουν κιόλας. (Ας μιλούν για ό,τι θέλουν εσένα τι σε νοιάζει;)

Τι ουτοπία!! Kάπου εδώ αρχίζω πάλι να αναρωτιέμαι για το νόημα της ζωής. (Σε τρώει ο κ… ο σου)

Ακούγεται τόσο κοινότοπο το ερώτημα, αλλά δεν παύει να παραμένει αναπάντητο κι αυτό λέει πολλά. (Άστο αναπάντητο κι εσύ)

Πολλές οι ιδανικές απαντήσεις αλλά υπάρχουν μόνο για να καλύπτουν τις ανθρώπινες αγωνίες. Η απάντηση του αληθινού δημιουργού της ζωής παραμένει άγνωστη. (Κοίτα αυτόν για να μαθαίνεις)

Προσδοκίες, προσπάθειες, ένα "αχ.." ένα "ζήτω!" ένα "μπα.." και περνούν τα χρόνια χωρίς κάποιος να μου πει την αλήθεια για το νόημα της ζωής. (Κόλλησε η βελόνα…)

Γιατί ό,τι και να μου πουν οι επιστήμονες ή οι φιλόσοφοι ή οι θρησκευόμενοι το ερώτημα παραμένει αναπάντητο αφού ο θάνατος τελικά εξαφανίζει τα πάντα. (Από δω το πήγες από κει το έφερες, εκεί το κατέληξες πάλι)

 

Αποφάσισα να σώσω την πεταλουδίτσα της νύχτας.(Άντε γεια σου!)

Με μια οδοντογλυφίδα την έσπρωξα έξω απ’ το νερό. Την άφησα πάνω σ' ένα κομμάτι χαρτί και το χαρτί κάτω από το φως του πορτατίφ. (Και μετά πιάσατε ψιλή κουβέντα. Σ’ έχω ικανή)

Έμεινε ακίνητη, φοβισμένη μέχρι που η ζέστη άρχισε να στεγνώνει τα φτερά της. Αναθάρρησε, τα δοκίμασε και με μια κίνηση όλο χάρη άρχισε πάλι να πετάει γύρω από τον πυρακτωμένο γλόμπο. (Ο κύκλος της ζωής. Γιατί δεν τον αποδέχεσαι επιτέλους να ησυχάσουμε όλοι;)

 

Αν η ζωή είναι σαν μια νυχτοπεταλούδα (Πρόσεξε τι θα πεις..) σίγουρα δεν συμβαίνει για κάποιο σκοπό. (Ποιο πράγμα; Σ’ έχασα. Α…ναι η ζωή)

Υπάρχει για να υπάρχει (Τι λες βρε παιδί μου!) και μέσα απ' αυτήν να υπάρχω κι εγώ για να την σώζω κάθε φορά που βουτάει η άμυαλη μες το νερό του ποτηριού μου (Ποια; Η ζωή; 😨 Η νυχτοπεταλούδα; Μπερδεύτηκα!)


(Και κάπου εδώ χτυπάει το κουδούνι της εξώπορτας και μπουκάρουν μέσα τα Άλιεν. Λευκές μπλούζες, χεράκια πίσω και όλα καλά. Βοήθειααααα!!!! Δεν είμαι αυτή που νομίζετε!!)


Ο γιατρός στους οικείους μου: Εντάξει. Μια κρίση ήταν και πέρασε 😊



18 σχόλια:

  1. Πρωινό ξύπνημα, καφές, κάθομαι στον υπολογιστή και πέφτω πάνω σε αυτό το απίστευτο κείμενο, που έκανε και τ΄ αυτιά μου να γελάσουν.
    Καλημέρα σου, Μαρία κι ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Βασίλη μου :) Έτσι, να γελάς κάθε πρωί για να έχεις μια όμορφη μέρα :)
      Καλημέρααα!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικό κείμενο, να πούμε λοιπόν πως το περασμένο covid (γιατί θα μας φορέσουν και νέο!)
    μας άφησε πολλά καλά!
    Είμαι η Στεφανία και ευχαριστώ για το σημερινό!

    ΑΦιλάκια πάντα καρδιάς και αγάπης! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα ΣΤΕΦΑΝΙΑ μου! "Ανώνυμος" αυτοί; Κεφαλαία εμείς, για να μάθουν. Η ανωνυμία δεν θα περάσει!
      Σ' ευχαριστώ πολύ που μου το λες και η δική μου χαρά είναι μεγάλη που διασκέδασες διαβάζοντας.
      Νέο covid; Αν το ζήσουμε ξανά, τι να πω; Να θυμηθώ να φρεσκάρω τα τζάμια.
      Πολλά φιλιά με αγάπη κι από μένα!
      Καλημέρα!!

      Διαγραφή
  3. Ωραιότατο κείμενο και δεν βρήκα πρόβλημα να σου άφησε ο εγκλεισμος. Αυτές οι παρενθέσεις σε έσωσαν!! χαχααα γελάω...Να σου πω την αλήθεια εγώ δεν πέρασα άσχημα με τον εγκλεισμό. Βλέπεις στην πολυκατοικία που μένω μένουν αδέλφεια, η κόρη μου και είμαστε πολλά άτομα να κάνουμε παρέα. Δεν είχα την ευκαιρία της φιλοσοφίας....Μου άρεσε το κείμενό σου ...μην ανησυχείς όλα καλά θα πάνε
    Τα φιλιά μου και την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ' ευχαριστώ Άννα μου. Ναι με έσωσαν οι παρενθέσεις :) :). Τι ωραίο αυτό που λες, πως έχεις τους συγγενείς σου και το κορίτσι σου δίπλα σου! Μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε δυσκολία. Να είστε καλά και μαζί πάντα.
    Καλό απόγευμα, πολλά φιλιά κι από μένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για όσους Μαρία μου, τήρησαν αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας ( σίγουρα όχι οι νεότερες ηλικίες ) η αλλαγή στη συμπεριφορά τους ήταν εμφανής, σε συνάρτηση πάντα με το πώς θέλει κάποιος να περνάει τη ζωή του. Σίγουρα ήταν μια δύσκολη κατάσταση για όλους με άγχος, φόβο, ανασφάλεια, ακόμη και θυμό. Οι δε μεγαλύτερης ηλικίας λογικό να αισθανθούν ψυχολογική απομόνωση. Ναι Μαρία μου, προκειμένου να προσαρμοστώ με τα νέα δεδομένα, θα έπιανα κουβέντα ακόμα και με τα άψυχα.
    Υπέροχο κείμενο! Υπέροχη γραφή! Το αίσθημα της μοναξιάς που σε δύσκολες περιόδους δεν καθηλώνει, αλλά βρίσκει διέξοδο, είναι ένα υπέροχο κοινωνικό μήνυμα!
    Μπράβο Μαρία μου!
    Σε φιλώ! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμάμαι πόσα νεύρα και ψυχολογική πίεση ένιωθα κι εγώ τότε. Η μόνη διέξοδος ήταν ο αυτοσαρκασμός, η διακωμώδηση και η...υπομονή :)
      Πολύ χαίρομαι να φαντάζομαι πως θα μπορούσα να σε είχα παρέα. Να μιλάμε η καθεμία μόνη της στα άψυχα και μετά να κουτσομπολεύουμε για τα όσα μας είπαν χαχα. Αχ, πέρασε κι αυτό ευτυχώς!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ που μου το λες Αννίκα μου, σ' ευχαριστώ πολύ και για το μπράβο :).
      Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο, με βροχούλα ή χωρίς με ψύχρα ή χωρίς, αλλά μεσούντος του Νοεμβρίου, καιρός είναι πια, να μας κάνουν μια επίσκεψη.
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Είναι η τρίτη φορά που το διαβάζω και πρέπει να σου πω, πως γέλασα πολύ με τις παρενθέσεις και το επίλογο. Να είσαι καλά βρε Μαρία μου!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι θέλω, να γελάς :), να γελάμε! Σ' ευχαριστώ Αννίκα μου, Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  7. Νομίζουν ότι πέτυχε το πείραμα. Νομίζουν! Όποιος την πάτησε και εμβολιάστηκε δεν υπάρχει επιστροφή. Να δούμε τώρα το πείραμα του Θεού με τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο που θα γίνει. Ανυπομονώ, θα έχει ενδιαφέρον πως θα καταστραφούν οι δήθεν ισχυροί ηγέτες των λαών! αλήθεια, ανυπομονώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι να πω Κώστα... Εγώ πάλι αυτό που εύχομαι είναι να μην ξαναζήσουμε κάτι ανάλογο.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όπως λένε οι ψυχολόγοι, είναι χρήσιμο να ανατρέχουμε σε παλιά μας ημερολόγια ή κείμενα και να παρατηρούμε τις αλλαγές στη διάθεση και στα συναισθήματα. Εσύ βέβαια το τερμάτισες! Γέλασα πολύ με τον αυτοσχολιασμό σου, Μαρία μου. Γιατί όλα όσα μαυρίζουν την ψυχή μας και μας γεμίζουν φόβο (αυτός ήταν και ο στόχος τους), θέλουν χιούμορ, ψυχραιμία και αυτοσαρκασμό.
    Να είσαι καλά, βρε Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρησιμότατο Μαρία μου :)
      Είδες που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος; :)
      Κι εσύ να είσαι καλά και σ' ευχαριστώ πολύ που πέρασες και άφησες το σχόλιό σου.
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  10. "Πόσες ευκαιρίες έχει μια νυχτοπεταλούδα να σωθεί από πνιγμό; (Στο σπίτι σου; Καμία!)" 😂 Μιλάμε, ο κορονοϊός (δεν) είχε παρενέργειες, ολοφάνερο 😛😂🤩 Πάντως Μαράκι μου, κι εγώ δεν πέρασα άσχημα στην καραντίνα (ρώτα και το δικό μου γιατρό 😊) καθώς κατοικώ στας εξοχάς κι έχω και σόι δίπλα. Άσε που παράγγελνα τα βιβλία μου και το βιβλιοπωλείο μού έφερνε τις .. ντάνες στην πόρτα μου! Ζάχαρη την έβγαλα, αλλά κι εσύ την πέρασες άκρως δημιουργικά και με πολύ χιούμορ, άρα όλα καλά, προχωράμε!!! 🍂🎁🍁🧡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνέρχομαι σιγά-σιγά από το σοκ, ελπίζω μόνον να μην χάσω την αυτοσαρκαστική μου διάθεση. :)
    Κρατάω το ότι ζεις στας εξοχάς, τυχερούλα. Το σόι δεν ξέρω που να το κατατάξω, δεν μου διευκρινίζεις αν είναι για το καλό σου, :) αν και αφήνεις κάποιες υπόνοιες.
    Σε χαίρομαι πολύ Πέτρα μου.
    Καλό απόγευμα και πολλά φιλιά από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το σχόλιό σου γι' αυτή την ανάρτηση βρίσκεται στο "Έλα" :) Σμαραγδάκι μου. Άλλο σχόλιο δεν μου ήρθε. Μην με ρωτήσεις πώς βρέθηκε εκεί. Ιδέα δεν έχω. Υπνοβασία υποψιάζομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή