Αναρτήσεις

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Θετική σκέψη; Γράψε λάθος! Ζήτω η δύναμη του "Αμυντικού πεσιμισμού"



   


  The plain pessimist by Rex John Whistler 

(British, 1905–1944)

Έξι δεκαετίες πριν, ο Norman Vincent Peale, συγγραφέας του βιβλίου « Η Δύναμη της Θετικής Σκέψης», πρότεινε  να κάνουμε  "μια σκόπιμη προσπάθεια" να μιλάμε ελπιδοφόρα για τα πάντα.




Όμως, παρατηρήθηκε πως, όσο πιο πολύ προσπαθούμε να πιέζουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται θετικά, τόσο πιο πολύ βυθιζόμαστε σε σκοτεινές σκέψεις. Γιατί;
Η θετική σκέψη, στην ουσία, είναι η προσπάθεια να πείσουμε τον εαυτό μας ότι όλα θα πάνε καλά.
Την ίδια στιγμή όμως, μας δημιουργείται και η πεποίθηση πως, αν δεν πάνε τελικά καλά, αυτό θα ήταν για μας μια μεγάλη καταστροφή.





Ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής Albert Ellis στάθηκε απέναντι στη Θεωρία της Θετικής Σκέψης και έφερε ξανά στην επιφάνεια μια άποψη των Στωικών Φιλοσόφων της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης που λέει ότι, μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε ένα αβέβαιο μέλλον είναι να επικεντρωθούμε όχι στο καλύτερο αλλά στο χειρότερο σενάριο.
Το να σκεφτόμαστε λεπτομερώς τα χειρότερα σενάρια, μια τεχνική που οι Στωικοί ονόμαζαν «Προμελέτη των κακών», μπορεί να βοηθήσει στο να υπονομεύσουμε τη δύναμη που έχει το μέλλον να μας γεμίζει με άγχος.

Ο Σενέκας, ο Στωικός έγραψε: « Όρισε ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να είσαι ευχαριστημένος με πενιχρές απολαβές και παλιά ρούχα και τότε αναρωτήσου εάν ήταν αυτή η κατάσταση που τόσο πολύ φοβόσουν."



         


Η ψυχολόγος Julie Norem ήταν η πρώτη που ονόμασε την «Προμελέτη κακών» των Στωικών, «Αμυντικό Πεσιμισμό»

«Το αρνητικό μονοπάτι προς την ευτυχία»
Αυτή η προσέγγιση βοηθά να εξηγήσουμε μερικά παράδοξα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πολίτες χωρών στις οποίες επικρατεί οικονομική ανασφάλεια, συχνά καταγράφονται ως πιο ευτυχισμένοι από πολίτες πλουσιότερων χωρών, ή το γεγονός ότι πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες απορρίπτουν την ιδέα του να θέσουν σταθερούς στόχους.

Τι είναι σωστό τελικά;
Να υιοθετούμε τη θεωρία της Θετικής Σκέψης ή να υποκύπτουμε στον Αμυντικό Πεσιμισμό;

Πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος ξέρει τον τρόπο που τον ηρεμεί και τον ενδυναμώνει, πως δεν είναι θέμα επιλογής αλλά χαρακτήρα το  εάν κάποιος θέλει να σκέφτεται θετικά ή προτιμά να προετοιμάζεται για τα χειρότερα.

"Είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυίας και αισιόδοξος λόγω θέλησης" έγραψε ο Αντόνιο Γκράμσι. 

1891-1937 - Ιταλός φιλόσοφος, συγγραφέας και πολιτικός


Ένα κουίζ για όποιον θέλει να μάθει, σε ποια από τις δυο παραπάνω κατηγορίες ανήκει :

http://academics.wellesley.edu/Psychology/Norem/Quiz/quiz.html

22 σχόλια:

  1. Ωωωωωωωπ εδώ είμαστε......!!!!
    Αυτό το χρειαζόμουνα προσωπικά πως και πως Μαρία μου....!
    Και όχι μόνο εγώ σε συνθήκη πίεσης και αρνητικών επιρροών αλλά και όλοι μας.
    Έρχεται λοιπόν στην πιο κατάλληλη στιγμή να φωτίσει ένα διαφορετικό μονοπάτι σκέψης που δεν είχαμε σκεφτεί τη λυτρωτική του διαδικασία.
    Δεν ήξερα τη μεθοδολογία των στωικών πάνω στο θέμα και οφείλω να την κοιτάξω βαθύτερα.
    Κλείνοντας να πω ότι Μαρία μου, μας προσέφερες μεγάλη υπηρεσία ανοίγοντας κουβέντα πάνω στο θέμα.
    Όμορφα να περάσεις κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Χαίρομαι που σου άνοιξε ένα νέο δρόμο σκέψης αυτό το θέμα Γιάννη.
      Εύχομαι να είναι για σένα ο τρόπος που θα σε βοηθήσει περισσότερο να κρατάς τις εσωτερικές ισορροπίες σου.
      Καλό απόγευμα και σ'ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  2. Μην ασχολείστε με τέτοια πράγματα. Αντί να σκέφτεσαι να προσεύχεσαι λέει ο χρήστης Απόστολος Παύλος. Αφήστε τα όλα στον Θεό. Ξέρει εκείνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Μαρία. Ενδιαφέρον το θέμα σου. Εγώ είμαι πάντως της θετικής σκέψης, όχι όμως των προσδοκιών. Η θετική σκέψη σε κάνει πιο χαρούμενο σου δίνει ενέργεια και αυτό διαχέεται και στους γύρω σου. Δεν είναι νομίζω μόνο θέμα χαρακτήρα. Καλλιεργείται κιόλας. Θυμάμαι ότι πριν περίπου 15 χρόνια είχα διαβάσει ένα τέτοιο βιβλίο (το «ο μοναχός που πούλησε τη ferrari του») και πράγματι νομίζω μου άφησε πίσω μια ηρεμία που κράτησε κανένα τρίμηνο. Επίσης η συναναστροφή με θετικά άτομα με έχει αντίστοιχα (θετικά) στιγματίσει.

    Εξάλλου η θετική σκέψη δεν πάει πακέτο με το φόβο της αποτυχίας. Μπορείς να έχεις φουλ θετική σκέψη και να μη σε νοιάζει καθόλου η έκβαση. Εξάλλου, χωρίς αισιοδοξία πως αντιμετωπίζεις τυχόν δύσκολες στιγμές;

    Εντάξει όταν δεν σου βγαίνει με τίποτα, τότε ναι το φιλοσοφείς και γίνεσαι στωικός (όπως ίσως όταν ένα δόντι που πονάει επί μακρόν, σιγά σιγά απονευρώνεται μόνο του).

    Σε κάθε περίπτωση οι έννοιες αισιόδοξος/απαισιόδοξος αφορούν πάντα σε εκτιμήσεις που κάνεις για το μέλλον. Άρα όσο περισσότερο ζεις στο παρόν, και όσο δρας στο παρόν (η δράση για μένα είναι το καθοριστικό και οι έστω μικρές επιτεύξεις), τόσο το καλύτερο και δεν εντάσσεσαι σε καμία κατηγορία.

    Βέβαια, ό,τι πετυχαίνει στον καθένα. «Whatever works” που θα έλεγε και ο Γούντι Άλεν. Χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Γιάννη.
      Κάπως έτσι το βλέπω κι εγώ το θέμα. Εξαρτάται πάντα από τη χρονική στιγμή και το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο καθένας και βέβαια παίζει ρόλο ο χαρακτήρας του. Πάντα βρίσκεται ο τρόπος που βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα. Και η στωικότητα και η δράση -όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν- όλα βοηθούν όταν εξατομικεύονται γιατί οι γενικές θεωρίες είναι σαν τους νόμους χωρίς εκτελεστικές εγκυκλίους :) Μένουν θεωρίες.
      Kαλό απόγευμα Γιάννη!

      Διαγραφή
  4. 43...
    Πότε έτσι... πότε γιουβέτσι...
    Καλημερααα! καλή Κυριακή! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή αλλιώς, διαλέγετε και παίρνετε..
      Καλημέρα Λυγερή!!
      Καλό απόγευμα :)

      Διαγραφή
    2. Α κι εγώ 44!!! Και μ'αρέσει το γιουβέτσι χαχααχαα

      Διαγραφή
  5. Καλώς σε βρίσκω Μαρία και εδώ μια και τελευταία συναντώ το κίτρινο σου τριαντάφυλλο σε πολλά blogs κοινών μας φίλων!
    Ενδιαφέρον θέμα διάλεξες και για μένα έχει ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αυτή τη βδομάδα "ασχολούμαι" με παρεμφερές θέμα που τυχαίνει να έχει και χιούμορ!
    Προσωπικά, αντιμετωπίζω τα γεγονότα όπως παρουσιάζονται εκείνη τη στιγμή χωρίς να τα χρωματίζω με "καλό" ή "κακό", δεν είναι πάντα εύκολο αλλά εφικτό...
    Αυτή η μόδα του think possitive, έχει όντος μπερδέψει πολύ κόσμο, αλλά αν κανείς κατανοήσει τον μηχανισμό που βρίσκεται από πίσω μπορεί να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα του πιο εύκολα!

    Καλό μας βραδάκι Μαρία Γ!

    https://ainafetst.wordpress.com/2018/05/16/%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%82-%ce%b5%cf%85%ce%b4%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα Άιναφετς.
      Ροζ και αρνητικές σκέψεις δεν συμβαδίζουν οπότε δίνεις αμέσως το στίγμα σου. Καλώς ήρθες στο σπίτι μου και σ' ευχαριστώ και για την επίσκεψη και για το σχόλιό σου.
      Σχετικά με το σημερινό θέμα, θα πω το εξής: Όλα είναι στο πρόγραμμα και όλα κάνουν καλό ανάλογα με τον άνθρωπο. Πάντα βέβαια με μέτρο. Προσωπικά κάνω ένα συνδυασμό της θετικής σκέψης και της προετοιμασίας κακών. Εκτιμώντας τις καταστάσεις προετοιμάζω όλα τα κακά σενάρια ελπίζοντας ότι ΔΕΝ (!) θα πραγματοποιηθούν.:) Αυτό χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν περισσότερες φορές ακραία δύσκολες καταστάσεις παρά εύκολες. Κοινώς: Όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Μα να τα έχει πει όλα αυτός ο λαός μας!!! Όλα! :)
      Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα Άιναφετς :)
      Σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  6. Μαρία μου, εγώ λοιπόν μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, πάντα δηλαδή βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, έκανα το τεστ και ιδού το αποτέλεσμα: βαθμοί 23 και χαρακτηρισμός "strategic optimist". Ουάου! Να ξέρεις πάντως ότι συμφωνώ απόλυτα με τη ρήση του Γκράμσι. Είμαι λίγη απαισιόδοξη λόγω ευφυϊας (επειδή δηλαδή ξέρω ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος συνεπώς πρέπει να προσπαθώ πολύ κάθε φορά) και είμαι αισιόδοξη λόγω θέλησης (επειδή πάντοτε προσπαθώ όσο το δυνατόν περισσότερο για να πετύχω τους στόχους μου). Σε φιλώ, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά κάνεις Μia.
      Εσύ ξέρεις τί είναι καλύτερο για σένα.
      Φιλιά κι από μένα.
      Καλή εβδομάδα να έχεις!

      Διαγραφή
  7. Καλώς η κακώς είμαι αισιόδοξη και εγώ όμως σέβομαι και τις στιγμές που θέλω να μπω στο καβούκι μου και να κλαίω η να γκρινιάζω Μαρία μου!!! καλό ξημέρωμα !! στέλνω φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι προχωράμε Έλενά μου. Δέκα βήματα μπροστά, ένα βηματάκι πίσω και πάμε...
      Να σου ευχηθώ και από εδώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!! για την γιορτή σου :)

      Διαγραφή
  8. Α να πω ότι είμαι ρεαλίστρια με δόσεις αισιοδοξίας αλλά και δόσεις πεσιμισμού. Εξαρτάται από το θέμα και το πόσο με αγγίζει ως άτομο. Πιστεύω ότι είναι θέμα χαρακτήρα πώς θα αντιμετωπίσει ο καθένας δυσκολίες, ή άσχημα συναπαντήματα της ζωής.Με το να καταπιέσει κάποιος τον εαυτό του και τον συναισθηματικό του κόσμο είναι χειρότερο πιστεύω
    Ωραίο θέμα...
    Καλή σου εβδομάδα Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ κι εγώ με την άποψή σου Άννα μου.
      Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα.
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  9. Μαρία,
    Γηράσκω (αυτό είναι σίγουρο..) αεί διδασκόμενος. Αυτά που διάβασα μου ήταν καινούρια και πολύ χαίρομαι γι' αυτό. Έκλεισε κι η ανάρτηση με τον αγαπημένο Γκράμσι και με τη ρήση του που πολύ μ' άρεσε, δε μένει τώρα παρά να κάνω, όταν βρω χρόνο (μάλλον φαίνεται ότι γέρνω στον πεσσιμισμό, ε;), το τεστάκι. Άψογα!

    Θεωρώ κι εγώ ότι είναι στοιχεία χαρακτήρα όλα αυτά, αλλά, ευτυχώς, όλα τα στοιχεία μας μπορούν να τύχουν επεξεργασίας και να εξελιχθούν.

    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Διονύση,
      Χαίρομαι που συνεχίζεις ακάθεκτος να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των νέων οργανισμών οπότε μάλλον δεν γηράσκεις, έχεις γερό κύτταρο :)
      To θεματάκι της ανάρτησης έχει μια ίντριγκα ίσα-ίσα για να μας ξεβολέψει και να μας βάλει στη διαδικασία να σκεφτούμε τον εαυτό μας. Αμυντικός πεσιμιστής λοιπόν.
      Καλή εβδομάδα
      Πολλά φιλιά κι από μένα.

      Διαγραφή
  10. Μαρία μου τέτοια θέματα μπορούν να τα "υποστηρίζουν" μόνο ...bloggers του αναστήματος σου.
    Επί του συγκεκριμένου θέματος έχω ασχοληθεί πολύ και από έφεση αλλά κυρίως από ανάγκη...
    Δεν σου κρύβω όμως ότι συνέλαβα τον εαυτό μου ανεπίδεκτο ....Δεν μπόρεσα ποτέ να του επιβάλλω τι να σκέπτεται και τι να αποφύγει .
    Υπάρχει STOP που να απαγορεύει την είσοδο σε αρνητικές σκέψεις να εισβάλουν στο νου ή κάποιο σύστημα να σηκώνει μπάρες σε θετικές σκέψεις για την ελευθέρα είσοδό τους ???? .Νομίζω πως όχι.

    Εκ πείρας , αυτό συμβαίνει -θετικό ή αρνητικό – από μόνο του και πολύ συχνά χωρίς συγκεκριμένη αιτία .
    Η διαχείριση του πεσιμισμού ναι εξαρτάται, μεθοδεύεται, αντιμετωπίζεται από το ίδιο το άτομο με την αποφυγή τοξικού περιβάλλοντος και τοξικών ανθρώπων.
    Η Αγάπη η Πίστη ,(ναι και η Πίστη) που συνοδεύει την ελπίδα παράγουν θετικές και αισιόδοξες σκέψεις. Η επιμονή στην εσωστρέφεια, στην απομόνωση ,στην μεμψιμοιρία σίγουρα εκτρέφουν τον πεσιμισμό.
    Φυσικά δεν μιλάμε για ακραίες νοσηρές καταστάσεις που χρειάζονται Ψυχιατρική και Ψυχολογική βοήθεια.

    Η άποψη ότι για να αντέξουμε δυσάρεστα γεγονότα ας σκεφτούμε τα χειρότερα που θα μπορούσαν να μας συμβούν δεν είναι άμοιρη αληθείας. Είναι μια άμυνα κατά του πεσιμισμού και της απελπισίας που μας καταλαμβάνει όταν βιώνομε βάσανα.
    Είναι μια μορφή αντίστασης στις αρνητικές σκέψεις . Ένα «πρακτικό φάρμακο» που κάνει καλό χωρίς ..παρενέργειες.

    Ωρες να το συζητάμε καλό θα μας κάνει ,χωρίς φυσικά να παραγνωρίζομε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει σε αυτή την ανθρώπινη κατάσταση ο χαρακτήρας και τα βιώματα (κυρίως στην παιδική ηλικία) του καθενός μας.

    Σε φιλώ και εύχομαι μιαν ωραία νύχτα με ..θετικές σκέψεις και όνειρα γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο απαισιόδοξος ζεί με τα βιώματα του χθές!. Ο αισιόδοξος κτίζει το εγγύς μέλλον!!
    Κουίζ. ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΜΕΤΡΗΤΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή