Αναρτήσεις

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Αισθήσεις και παραισθήσεις.


                 Duetting  -   Alain Baumgarten



Είναι ανόητο. Το ξέρω. Δεν υπάρχει κανείς προφανής λόγος να θέλω να μιλήσω για τη σοκολάτα. Ακουμπισμένη από το βράδυ πάνω στο κομοδίνο, τυλιγμένη με φροντίδα μέσα στο χρυσοκόκκινο χαρτί της, γίνεται μια ανυπέρβλητη πρόκληση.  
Η σοκολάτα! Αυτό το μικρό, ολοκληρωμένο σύμπαν που έχει τη γεύση της προσμονής ενός αγαπημένου, τις λάμψεις του μεταξιού πάνω στο γυναικείο κορμί, την πληρότητα ενός ολοκληρωμένου έρωτα και την επίγευση του ανικανοποίητου.
Στρογγυλή σε σχήμα. Έτσι…να μην έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Να στροβιλίζεσαι μέσα στον ηδονικό κύκλο της χάνοντας κάθε αίσθηση μέτρου.
Αμαρτωλή και αναπόφευκτη όπως όλες οι «κακές» πράξεις  που μας ελευθερώνουν απ’ τη μια αλλά μας καταδικάζουν απ’ την άλλη.

Τα ξημερώματα της 12ης Φεβρουαρίου χιόνισε. Η μικρή αντιλόπη πήδηξε πάνω από την περίφραξη του πάρκου και έτρεξε μέσα στην παγωμένη πεδιάδα. Το ένιωσε όταν η παγωνιά της ξύλιασε τα πόδια που έβγαιναν από το στρώμα απερίσκεπτα. Όσο απομακρυνόταν η αντιλόπη τόσο η παγωνιά προχωρούσε στο σώμα της.  Πάγωσαν τα πόδια, η κοιλιά αλλά στο στήθος σταμάτησε. Δεν άγγιζε ποτέ την καρδιά. 
Η ευωδιά  της ζεστής σοκολάτας της έδωσε το θάρρος να σκεφτεί θετικά. Τίποτα δεν τελείωσε. Τίποτα δε χάθηκε…

Ξυπνούσε κάθε πρωί με το άρωμα της. Ο διπλανός ετοίμαζε το πρωινό του με φροντίδα. Έτσι αντιστρατευόταν την άχαρη ρουτίνα του καθημερινού ξυπνήματος, ικανοποιώντας τις αισθήσεις του. Φαγητό και σεξ: το προαιώνιο δίπολο της ζωής. Γειωμένος και εκφραστικός.

Συνήθως έμπαιναν μαζί στο ασανσέρ. "Buongiorno seniorita" και αμέσως μετά μια βαθιά υπόκλιση όλο ιπποτισμό. Έβγαινε πρώτος ενώ εκείνη προφασιζόταν οτιδήποτε για να καθυστερήσει,  για να κλείσει τα μάτια της  και να αναπνεύσει βαθιά τη μαγική μυρωδιά που της έφερνε πίσω την αντιλόπη.
Η εισβολή του έγινε παραμονές Πρωτοχρονιάς και γέμισε το κτίριο με ζωή. Ανοίγοντας τις αποσκευές του ξεχύθηκε από μέσα τους ένας ολόκληρος κόσμος από μικροσκοπικά πολύχρωμα όντα με παράξενες ονομασίες που απλώθηκαν και στους δυο ορόφους.  Aπό τη χαραμάδα της εξώπορτας τρύπωσαν και στο δικό της διαμέρισμα. Τη βρήκαν να χουζουρεύει ξαπλωμένη στον καναπέ.
  Δίπλα της –τι σύμπτωση! - η Θεία Κωμωδία. Ένα παγόνι κεντημένο πάνω σε μια μακρόστενη λουρίδα εταμίν, κρατούσε ακόμα ανοιγμένη την πρώτη σελίδα του Παραδείσου. Ονειρευόταν πως ήδη η ψυχή της  κατοικούσε στην τρίτη σφαίρα, εκείνη της Αφροδίτης.
Ξύπνησε από τον ντροπαλό ήχο του κουδουνιού μέσα στη νύχτα. Ακολούθησε το μαλακό τρίξιμο της εξώπορτάς του, έπειτα η φωνή του. Με αυτή τη σειρά. Τα τρία στάδια της συνείδησης. Ήσυχη φωνή με κάποιο ρυθμό ωστόσο, σα να απήγγειλε ένα ιταλικό ποίημα. Το θρόισμα κάποιου ακριβού υφάσματος πέρασε το κατώφλι. Η εξώπορτα έκλεισε. Ησυχία...πνιχτοί διάλογοι...μουσική. 
Άνοιξε τα μάτια της για τα καλά. Ανακάθισε, μάζεψε τα παγωμένα πόδια στο στήθος και περίμενε με όλες τις αισθήσεις σε ετοιμότητα. Ο ρυθμικός χτύπος πάνω στον τοίχο την ξάφνιασε στην αρχή. Μετά, η μουσική δυνάμωσε. Ο χτύπος άλλαξε ρυθμό. Έγινε καλπασμός, ρυθμικό χτύπημα τυμπάνων προϊστορικής εποχής.  Κι όμως, όλα συνέβαιναν διακριτικά κι εκείνη τ' άκουγε με όλους τους τρόπους: με τα μάτια, το στομάχι, το στήθος, το μυαλό, την καρδιά...
Οι ήχοι κυλούσαν πάνω της σαν ανοιξιάτικος χείμαρρος. Κάλυπταν κάθε πτυχή του δέρματος της, κάθε υποδοχή της ψυχής της. Δεν είχαν σχήμα, χρώμα, μέγεθος. Ήταν ένα άμορφο πλάσμα με μαύρο δέρμα και πυρπολημένα σωθικά. Ήταν φωτιά, μια κόκκινη λάβα που κατάκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της, ώσπου όλα, ησύχασαν ξανά.
  
Τότε ήταν που είδε για πρώτη φορά τη μικρή αντιλόπη να κάθεται πάνω στα μακριά πόδια της και να την κοιτάζει με προσμονή. 
Περίμενε κάτι..
Απόγευμα 10 Φεβρουαρίου .  Πάλι βρέχει. Γυρίζει στο διαμέρισμά της κατάκοπη. Στο κτίριο επικρατεί ησυχία. Ο διπλανός δεν έχει επιστρέψει. Αδειάζει την τσάντα της πάνω στο κρεβάτι. Η μικρή αντιλόπη  την παρακολουθεί κουλουριασμένη στα πόδια του κρεβατιού. Δεν κουνιέται από τη θέση της όση ώρα τακτοποιεί τα ψώνια ούτε μετά, που γδύνεται και μπαίνει στο ντους ούτε έπειτα, που έρχεται γυμνή μέχρι το κρεβάτι, που φοράει τις πιτζάμες της και στεγνώνει τα μαλλιά της. Δεν κουνιέται καθόλου από τη θέση της ακόμα και όταν  ετοιμάζει στην κουζίνα το λιτό δείπνο της. Φυσάει δυνατά και η βροχή πέφτει με ριπές πάνω στα τζάμια.
Το τρίξιμο της πόρτας του σπάει τη μονοτονία. Πατήματα πάνω στο ξύλινο πάτωμα, γέλια πνιχτά, συγκεχυμένες χαμηλόφωνες συνομιλίες ανακατεμένες με μουσική. Κρατάει την ανάσα της.
Περιμένει κάτι...
Όλοι οι ήχοι επαναλαμβάνονται στο γνωστό ρυθμό. Μετράει πάλι το ρυθμό από μέσα της, φαντάζεται πάλι τα πλεγμένα σώματα, σχεδόν ακούει τις ανάσες τους. 
Η αντιλόπη εγκαταλείπει τη θέση της και έρχεται κοντά της. Η θαλπωρή του ζώου απλώνεται και στο δικό της σώμα. Δε σταματάει στην καρδιά. Την κατακλύζει ολόκληρη.  Μικροσκοπικά πολύχρωμα όντα με παράξενες ονομασίες πετούν από πάνω της. Πετάει κι εκείνη μαζί τους. Αντικρίζει τον κόσμο από ψηλά αλλάζει διαδοχικά μορφή και σύσταση. Γίνεται έντομο πουλί χαρταετός αερόστατο μικρός κομήτης αόρατο φωτόνιο που ταξιδεύει μέχρι το κέντρο της γης… 
Ώσπου όλα γίνονται ξανά ίδια. Τα μικροσκοπικά πολύχρωμα όντα με τις παράξενες ονομασίες, σβήνουν μ' ένα παφ το ένα μετά το άλλο ούτε η μικρή αντιλόπη είναι πια εκεί. Τη βλέπει  να πηδά πάνω από την περίφραξη του πάρκου και να τρέχει στην παγωμένη πεδιάδα.  Σκοτεινιάζει μα δεν αντιδρά.

Νωρίς το άλλο πρωί, βγαίνοντας έξω, η ορμή του παγωμένου αέρα την αναγκάζει να κάνει ένα βήμα πίσω. Εκεί κοντά, ο υπάλληλος του δήμου μαζεύει βλαστημώντας, απ' την είσοδο του κτιρίου τα σκορπισμένα σκουπίδια .  Ένα πολυκαιρισμένο ενοικιαστήριο που στάζει βροχή, κυματίζει ειρωνικά πάνω απ' τα κεφάλια τους. 
"Ενοικιάζεται κενό διαμέρισμα δευτέρου ορόφου. Πληροφορίες: τηλ...".

Το κείμενο είναι η συμμετοχή μου στην "Ερωτική Υμνωδία" της Λυσίππης μας.   https://on-the-up-and-up.blogspot.com/2019/02/blog-post_6.html


Billie Marten - Winter Song (with Lyric)










47 σχόλια:

  1. Αν ο καθένας δίνει τις δικές του ερμηνείες σε αυτή τη μαγική σου διήγηση, οι δικές μου ερμηνείες (με μπόλικη αμφιβολία) τείνουν σε μια μυθοπλαστική πραγματικότητα ανάμεσα στους πόλους "Έρωτα- Μοναξιάς".
    Λέω να αφήσω όμως τις αναλύσεις ( ρίσκο μεγάλο) και να αφεθώ να σε ξαναδιαβάσω απολαυστικά με ρόφημα σοκολάτας και εστιάζοντας παραπάνω στο τι θέλει να πει η ... αντιλόπη.
    Υπέροχο το μονόπρακτο αισθήσεων παραισθήσεων ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα αννετά...κι, και σήμερα ξημέρωσε μια κρύα μέρα και μια ζεστή σοκολάτα είναι ό,τι πρέπει. Αυτή άλλωστε είναι το μόνο χειροπιαστό πράγμα που διαθέτει η συγκεκριμένη ιστορία. Η αντιλόπη είναι ζώο της Αφρικής. Τί δουλειά έχει, ένα ζώο της ζέστης, στο κρύο διαμέρισμα μιας γυναίκας;
      Σ'ευχαριστώ πολύ που πέρασες και άφησες το σχόλιό σου.
      Καλή ξεκούραση!

      Διαγραφή
  2. Ωραία γραφή και ωραία ιστορία... την οποία ξεδιάλυνα, νομίζω, στη δεύτερη ανάγνωση μου. Την Καλημέρα μου Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βασίλη, σ'ευχαριστώ πολύ και...συγνώμη για τη σπαζοκεφαλιά κυριακάτικα.
      Να περάσεις όμορφα την Κυριακή σου!

      Διαγραφή
  3. Στα δικά μου μάτια, είναι ένα σχεδόν μαγικό κείμενο!
    Κι ας μην καταλαβαίνω όλα όσα πιθανόν να κρύβονται πίσω από κάποιες λέξεις.
    Όμως θα μου επιτρέψεις να παραμερίσω τις παραισθήσεις, διότι έχω πήξει με αυτές της μητέρας που κυκλοφορεί σαν τον πιτσιρικά στην ταινία "Έκτη αίσθηση", λέγοντας "I see dead people", αλλά με δικά της λόγια.
    Οπότε θα κάνω ότι δεν τη βλέπω την αντιλόπη και το ότι το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου ήταν άδειο τελικά.
    Άρα τι μένει εάν αγνοήσω τις παραισθήσεις;
    Οι αισθήσεις.
    Τουτέστιν η σοκολάτα!
    Η δικιά μου αγαπημένη σοκολάτα, που είναι σε μοβ σκούρο περιτύλιγμα και είναι γάλακτος!
    Και που, δυστυχώς, δεν με αφήνουν να έχω μία κάθε βράδυ στο κομοδίνο, γιατί θα παχύνω κι άλλο, σου λέει!
    Τι να πεις; Κινδυνολόγοι!
    Καλημέρα Μαρία Γ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αρτίστα μου, εμένα μου αρέσουν οι γεμιστές σοκολάτες ιδίως αυτές με την πραλίνα. Έχω συμβιβαστεί όμως με τη σοκολάτα υγείας και δεν σου κρύβω πως αυτός ο συμβιβασμός της ζωής μου με έχει "τσακίσει" περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλον χαχα
      Στο θέμα με τη μαμά σου θα μείνω λίγο. Ο δικός μου ο πατέρας έβαζε τα παπούτσια του στο καλοριφέρ για να μην κρυώνουν...καταλαβαίνω πολύ καλά αυτό που ζεις και αυτό που σε κάνει να νιώθεις. Ελπίζω να έχεις βοήθεια και αντοχές. Σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
    2. Άρα, στην περίπτωσή σου, ταιριάζει το "σοκολάτα υγείας να υπάρχει κι όλα τα άλλα βρίσκονται"!
      Βοήθεια δεν έχω ακόμα, διότι σηκώνεται η μητέρα και την πηγαίνω στη ντουζιέρα και την περιποιούμαι, αλλά εάν μείνει κλινήρης, τότε θα έρχεται μία κυρία, μία ή δύο φορές τη μέρα να με βοηθάει σε κάποια πράγματα. Αυτές είναι οι ευκολίες του να ζεις σε μια μικρή πόλη, χωρίς μεγάλη κίνηση στους δρόμους και χωρίς μεγάλες διαδρομές! Ένα "τσουπ" κάνει η κυρία-γηροκόμος και περνάει από το σπίτι δυο και τρεις φορές τη μέρα, αν χρειαστεί!
      Να είσαι καλά Μαρία κι ευχαριστώ για τη συμπαράσταση και την κατανόηση!
      Ανταποδίδω τον ασπασμό!

      Διαγραφή
  4. Κοίτα να δεις Μαρία, τι είναι για μένα η μαγεία της γραφής! Εσύ έγραψες ένα υπέροχο κείμενο, το οποίο εγώ αποκωδικοποίησα σύμφωνα με τα όσα είχα ανάγκη, να "ακούσω" σήμερα. Εσύ θα μπορούσες κάλλιστα να εννοείς τελείως διαφορετικά πράγματα. Μα δεν πειράζει.
    Έστω κι από μακριά, μας ένωσε για λίγο, η απόλαυση της μαγείας της γραφής (θα ήθελα πολύ κι η σοκολάτα, μα δεν κάνει).
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί ωραία που το θέτεις Μαρίνα μου!!
    Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα, όπως τα διατυπώνεις στο σχόλιό σου και χαίρομαι πάρα πολύ γιαυτό.
    Να χαρείς την Κυριακή σου κορίτσι μου, σ'ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δέος !!!!! Respect Κυρά μου !
    πραγματικά μια Ερωτική Υμνωδία ! ανεπιφύλακτα και χωρίς δεύτερη κουβέντα. Μαρία ! αναφωνώ ! μαγεμένος, εκστασιασμένος, βουτηγμένος σε μια ομίχλη από εικόνες, συναισθήματα, ηδονές, προσδοκίες, φαντασία. Σύμβολα, κείμενο, πλοκή, εικόνα, φαντασία.
    Ένα διήγημα γεμάτο απίστευτο κάρμα ! υπερβολικός ; όχι καθόλου ! ότι νιώθω το λέω.
    Και αυτή η σοκολάτα, ένα φετίχ κάπου εκεί ανάμεσα. Πως το ορίζεις ;

    "Η σοκολάτα! Αυτό το μικρό, ολοκληρωμένο σύμπαν που έχει τη γεύση της προσμονής ενός αγαπημένου, τις λάμψεις του μεταξιού πάνω στο γυναικείο κορμί, την πληρότητα ενός ολοκληρωμένου έρωτα και την επίγευση του ανικανοποίητου..."

    Θεέ μου τι βιώσαμε !
    Μαρία, έχεις επίγνωση της επιρροής του λόγου σου επάνω μας ; έχεις ; μμμμ δεν ξέρω .....παραμονεύουν εκπλήξεις. Μαγικές, στροβιλίζονται στο φως μαζί με αυτά τα μικροσκοπικά όντα.

    Υποκλίνομαι πραγματικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί να πω κι εγώ τώρα;
      Μέσα από το σχόλιό σου, το βλέπω με άλλα μάτια.
      Δες τί δύναμη έχει το θετικό σχόλιο στην ψυχή της εκτεθειμένης :)

      Σοβαρά τώρα, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι δε φτάνει για τον ενθουσιασμό που έχεις κάθε φορά που σχολιάζεις κάτι που σου αρέσει.
      Μ' έφτιαξες! Πάω για μια ζεστή σοκολάτα!
      Καλό απόγευμα Γιάννη μου
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  7. Μαρία ??????? Τι αποκάλυψη ήταν αυτή η ερωτική δολοπλοκή ? Σε ποιον σκιερό θύλακα του μυαλού σου την είχες φυλαγμένη ή, μάλλον ποια πτυχή της καρδιάς σου άφησες μισάνοιχτη και ξεπήδησαν άτακτες φλογίτσες πυρκαγιάς πρόθυμης να τυλίξει τα πάντα και τον αναγνώστη σου φυσικά που παραδόθηκε στην ηδονή της σαν μαγεμένος χωρίς αντίσταση ούτε όρους;
    Ο μύθος ενδεδυμένος με την γοητεία της πολυμορφίας διαβάζεται κυριολεκτικά επιλεκτικά καθ’ υπαγόρευση της προσωπικής οπτικής ανάγνωσης του αναγνώστη, πράγμα που του προσδίδει μιαν άνευ προηγουμένη ιδιαιτερότητα.

    Θα ήταν καταπληκτικό δε, αν όποιος περπάτησε στ’ αχνάρια της φαντασίας σου, τολμούσε να ομολογήσει που τον έβγαλαν….Ένα είναι σίγουρο πως δυσκολεύτηκε στην επιστροφή…..

    Δεν συζητώ για την επαγγελματική δεινότητα της λογοτεχνικής συγγραφής του κειμένου.
    Παρ’ ότι είναι εγνωσμένη η δυναμική της ,κάθε φορά έρχεται να προστεθεί ακόμη περισσότερος θαυμασμός για Σένα την δημιουργό σε βαθμό που μπαίνω στον πειρασμό εγώ η ακραία διακριτική να θέσω το ερώτημα .
    "Μήπως είσαι από τους καθιερωμένους καταξιωμένους σύγχρονους λογοτέχνες της εποχής μας
    ( εγώ εκεί σε κατατάσσω) και συναναστρέφεσαι και μαζί μας ,έτσι από συμπάθεια ίσως και περιέργεια ;;;

    Υγ:Στην εισαγωγή σου με παρέσυρες με δόλωμα το σοκολοτάκι με πήγες πίσω στις αναμνήσεις σου (https://fevgoume.blogspot.com/2019/02/blog-post.html) (άλλη αποθέωση αυτή στην οποία δεν μπόρεσα ούτε λέξη ν’ αρθρώσω και εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα διάβασες όλα μέσα στη σιωπή μου)
    Θεώρησα ότι η σοκολάτα πλάι σου στο κομοδίνο λίγο πριν την παράδοσή στον Μορφέα ήταν μια παραλειπόμενη ανάμνηση που διαμαρτυρήθηκε και επανήλθες να αποκαταστήσεις την τάξη …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι μας κάνει ! πραγματικά δόλωμα ! βάζει ένα κομμάτι σοκολάτας και ύστερα ανοίγουν οι θύρες της ανόδους, της απογείωσης τα φτερά, σε έναν άλλο κόσμο. Αυτό των αισθήσεων. Άντε πάλι τι να πω εγώ ο ταπεινός !

      Διαγραφή
    2. Αν σου πω ότι όταν το διάβαζα Γιάννη σκέφτηκα την αντίδρασή σου και χαμογέλασα συνωμοτικά με πολύ συμπάθεια και κατανόηση βέβαια ,τι θα πεις;;;

      Διαγραφή
  8. Με συγκινεί πολύ που θυμάσαι και συνδέεις το παρελθόν με το παρόν Λυγερή μου.
    Πάρα πολύ με συγκινεί!
    Και ξέρεις τι σκέφτομαι μόλις τώρα; Πως ο παλιός είναι αλλιώς (ο παλιός φίλος εννοώ ) γιατί έχει προλάβει να σε ψυχογραφήσει και να καταλάβει τους κώδικες που χρησιμοποιείς. Απλουστεύεται έτσι η επικοινωνία. Κι αυτό μου αρέσει πολύ.
    Γράφεις:

    «…μια παραλειπόμενη ανάμνηση που διαμαρτυρήθηκε και επανήλθες να αποκαταστήσεις την τάξη …»

    H σκέψη σου αυτή δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, και θα την χρησιμοποιήσω ως άλλοθι για την σημερινή ανάρτηση :)
    Λυγερή μου σ'ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σου λόγια. Με τιμάς πολύ διατυπώνοντας τόσο κολακευτικές σκέψεις για μένα όμως δεν είμαι καταξιωμένη συγγραφέας, δεν έχω εκδώσει ποτέ τίποτα και σας κάνω παρέα γιατί απολαμβάνω την αξιόλογη παρουσία σας και χαίρομαι που οι αναρτήσεις μου απευθύνονται σε τόσο καλούς και ποιοτικούς φίλους (παλιούς και νέους)
    Καλό απόγευμα εύχομαι
    Σε φιλώ γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνυπογράφω κι εγώ, Μαρία, τα παραπάνω σχόλια και ομολογώ ότι είναι από τα καλύτερα κείμενα που έχω διαβάσει στα μπλογκ μας. Μάλλον οι μαγικές εικόνες κι ο "ασάφειες" το βοήθησαν να αποκτήσει μια ατμόσφαιρα έντονα συγκινησιακή. (Η εικόνα της αντιλόπης στο χιόνι.. θαύμα!)

    Κι εγώ, όπως η Αννέτα, τον έρωτα και τη μοναξιά ένιωσα να δεσπόζουν. Και να (μην) κρύβονται γοητευτικά από ήχους, νυχτερινές ώρες, ψιθύρους, αποσπάσματα γεγονότων. Ωραίο!

    Να περάσεις μια ζεστά σοκολατένια βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να δεις πόσο ζεστάθηκα με τα σχόλιά σας Διονύση.
      Το δικό σου μάλιστα, καθότι ειδήμων, έ..πώς να το κάνουμε έχει το κάτι παραπάνω.
      Αλήθεια σ'ευχαριστώ πολύ που διέθεσες το χρόνο να το διαβάσεις. Το κείμενο είναι η συμμετοχή μου στην Ερωτική Υμνωδία της Λυσίππης μας :)
      Καλό βράδυ Διονύση μου και πιες μια ζεστή σοκολάτα στην υγειά μου :)

      Διαγραφή
  10. Καλώς τις παραισθήσεις...Η βοήθεια της σοκολάτας απαραίτητη...και η αντιλόπη από τα ζεστά έρχεται στα κρύα να ζεσταίνει σώμα και ψυχή...
    Τι να πω; Απολαυστικό κείμενο ειδικά γιατί μόνο εσύ ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να πεις!!!
    Ένα υπέροχο κείμενο που βγάζει τις παραισθήσεις στο φως.
    Όταν τα σωθικά πυρπολούνται υπαίτια η αντιλόπη...
    Όταν η ψυχή θέλει να πυρποληθεί υπαίτια είναι η μοναξιά...
    Καλό βράδυ Μαρία μου
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To κείμενο είναι παντός καιρού Άννα μου. Το παίρνεις όπως θέλεις. Αναγνώστρια είσαι, ό,τι θέλεις σκέφτεσαι χαχα
      Πάντως εγώ οφείλω να σου πω πώς είσαι ιδιαίτερα έξυπνο κορίτσι!
      Σ'ευχαριστώ άπειρα για το χρόνο σου και το σχόλιό σου.
      Φιλιά πολλά κι από μένα
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  11. Ναι, η αγάπη είναι ζωντανή, ακριβώς όπως η γλυκιά γεύση που αφήνει μια σοκολάτα μες το στόμα μας και αν έχει και γέμιση πραλίνας, τότε η γεύση είναι θεϊκή!
    Προσπάθησα ν' αποθηκεύσω την εικόνα της αγαπημένης και δυσεύρετης σοκολάτας Sushard (την έτρωγα στη Γαλλία!) και να την προσθέσω δωράκι στο κείμενο που σου έγραφα και έχασα όλο το κείμενο... αλλά έμεινε η γλύκα και η ομορφιά της αντιλόπης που τρέχει μες το χιόνι και η ζεστή αίσθηση του κειμένου!
    Το τραγούδι πανέμορφο, άψογη επιλογή που έδεσε όμορφα με τις παραισθήσεις!

    Πολλά και τα γλυκά ΑΦιλάκια μ' ένα ευχαριστώ για το παραμυθένιο κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελειώνοντας το γράψιμο με έπιασε μια υπογλυκαιμία!!! Πάω στο ψυγείο, τίποτα. Ανοίγω το ντουλάπι, τίποτα. Η σοκολατομανία είναι μεταδοτική γι' αυτό όσοι έχουν διαβήτη να μην διαβάσουν παρακαλώ την συγκεκριμένη ιστορία.
      Στεφανία μου γλυκιά σ'ευχαριστώ πολύ για την απολεσθείσα σοκολάτα Sushard. Θα μπω στο διαδίκτυο να φάω μια με ...τα μάτια.
      To σχόλιό σου με γλύκανε!
      Καλό βράδυ με ό,τι ήθελε προκύψει.:)
      Φιλάκια σοκολατένια

      .

      Διαγραφή
  12. Λοιπόν... θα ξεκινήσω από τη σοκολάτα! Αν είναι γάλακτος -και δη με πραλίνα, όπως είδα σ'ένα σχόλιό σου- και τη βλέπεις στο κομοδίνο να σε προκαλεί και κρατιέσαι και δεν την τρως, είναι αναμενόμενο να σε πλημμυρίσουν παραισθήσεις!! Γι'αυτό δεν αγοράζω σοκολάτες! Γιατί δε μπορώ να τις βλέπω σε κομοδίνα και έτερα έπιπλα να μου κλείνουν το μάτι!

    Πέραν τούτου, πραγματικά Μαρία, μ'άρεσε πολύ το διήγημά σου... με συνεπήρε... Ζωγράφισες με τις λέξεις!!! Συμφωνώ με τον κύριο Λι!

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. χαχα αυτό δεν το σκέφτηκα.
    Τί κάνει η στέρηση έ; Λοιπόν το αποφάσισα. Θα ενδώσω.
    Σ'ευχαριστώ πολύ Όλγα. Και να σου πω, μια στο τόσο να τρως και συ, δεν πειράζει.
    Πολλά φιλιά
    Καλό μας ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ένα υπέροχο κείμενο, διαφορετικό θα έλεγα!
    Το σίγουρο είναι ότι διαβάζοντάς το είναι σαν να μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mέσα από τα σχόλιά σας το βλέπω κι εγώ με άλλα μάτια :)
      Σ'ευχαριστώ πολύ Μαρία μου
      Καλό απόγευμα
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  15. Θυμάμαι το σχόλιό σου περί λατρείας τού εγκεφαλικού, και -διαβάζοντας αυτό το κείμενο- χαμογελώ πλατιά. Τι ήταν αυτό που μόλις διάβασα;;;;; Απ' τα καλύτερα κείμενα που έχω διαβάσει, γενικά. Είναι απίστευτα δύσκολο το να κάτσεις να στήσεις μια ιστορία και να τη ντύσεις (πετυχημένα) με το πέπλο των παραισθήσεων - στα δικά σου χέρια φαντάζει ευκολάκι. Έρωτας, πόθος, πάθος, ίσως κάποιο απωθημένο/ανάμνηση, με σύντροφο, χωρίς σύντροφο... ανασηκώνεις μια πτυχή τού πέπλου και βλέπεις κάθε φορά κάτι άλλο. Μα για ένα είμαι σίγουρη: την κλιμάκωσή του, σαν ένας οργασμός!

    Χειροκροτώ, ειλικρινά!
    Σ' ευχαριστώ γι' αυτό που διάβασα, Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυσίππη μου, έβαλες δύσκολα :)
      Προσπάθησα να σε βγάλω ασπροπρόσωπη. Κι εγώ χαμογελάω πλατιά που το θυμάσαι και το υπογραμμίζεις αυτό "περί λατρείας του εγκεφαλικού" χαχα
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλή συνέχεια και στους επόμενους :)
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Μου άρεσε πολύ το κείμενο σου Μαρία μου. Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία.
    Αλλά να είναι το διαμέρισμα άδειο κσι να ακούει ερωτικές συνευρέσεις;
    Μάλλον εχει πάθει στερητικό σύνδρομο σοκολάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aπό σοκολάτα καλά τα πάει. Ευτυχώς δηλαδή γιατί είναι κι αυτή μια παρηγοριά όσο να πεις :)
      Λες να είναι προχωρημένη η κατάστασή της;
      Εμείς, λέω να μην ανακατευτούμε.
      Σ'ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση και το σχόλιο.
      Καλό βράδυ Ρένα μου :)

      Διαγραφή
  17. Το παιχνίδι σου μεταξύ φαντασίωσης και πραγματικότητας ήταν πολύ όμορφα δοσμένο! Μπράβο Μαρία μου ένα πηγαίο κείμενο! Και σε θέλω στη Σκυτάλη οπωσδήποτε να το ξέρεις! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαίρη!
      Σ'ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
      Δύσκολα μας έβαλε η Λυσίππη, ό,τι μπορούμε κάνουμε :)
      Στη σκυτάλη ε; Μα εσύ βάζεις πιο δύσκολα χαχα
      Θα το προσπαθήσω.
      Καλό βράδυ Μαίρη μου.

      Διαγραφή
  18. Μαρία μου, συγχώρεσέ με την αργοπορημενη.
    Να σε συγχαρώ και να σ'ευχαριστήσω για το εξαιρετικό σου κείμενο που ντύνεται τόσο τέλεια τον σουρεαλισμό.
    Η σοκολάτα υποκατάστατο του σεξ, εξαπολύει ενδορφινες που ξυπνούν κάθε κύτταρο του κορμιού.
    Και μέσα σε όλη αυτή την αποχαύνωση όπως μετά το πέρας ενός οργασμού οι σκέψεις οι αισθήσεις είναι ανοιχτές σε άλλες διόδους, σε άλλες ενέργειες.
    Χρώματα και έννοιες μπλέκονται μεταξύ πραγματικότητας και παραισθησης. Πλάσματα εκτός λογικής ταιριάζουν στο χωροχρόνο σου υποδηλωνοντας ποιος ξέρει τι;
    Ακρως σαγηνευτικό διήγημα, πλήρες ερωτισμού ανεβάζεις τη γραφή σε άλλο επίπεδο.
    Σε ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σταυρούλα! Τί να συγχωρήσω κορίτσι μου! Εγώ να σ' ευχαριστήσω που διέθεσες το χρόνο σου να διαβάσεις και να σχολιάσεις τόσο κολακευτικά.
    Πραγματικά με κάνεις να το δω κι εγώ με άλλα μάτια.
    Σας ευχαριστώ όλους για την τιμητική για μένα παρουσία σας και το σχολιασμό σας.
    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εξαιρετικά ατμοσφαιρικό όσο και κινηματογραφικό!
    Μαράκι μπράβο! Διάβαζα και ταξίδευα σε ονειρεμένα
    μονοπάτια! Καλημερούδια, φιλιά και συγχαρητήρια! 🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Πέτρα μου.
      Χαίρομαι που σου άρεσε.
      Καλό απόγευμα με φιλιά:)

      Διαγραφή
  21. Μπράβο, Μαρία μου. Υπέροχο κείμενο, ατμοσφαιρικό, στα όρια του σουρεαλισμού, γεμάτο σκηνές που σε ταξιδεύουν και βαθύτερα νοήματα. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σ'ευχαριστώ Μia μου.
      Ναι, δεν έχουμε και πολλά πράγματα πια να μας ταξιδεύουν.
      Ο έρωτας είναι ένα από αυτά :)
      Καλό Σ/Κ. Πολλά φιλιά και από μένα.

      Διαγραφή
  22. βίωσα έναν πολλαπλό οργασμό που βιώνει κάθε γυναίκα που μόνη της απολαμβάνει μια σοκολάτα (?), χωρίς αυτό να σημαίνει μοναξιά ... και αυτό γιατί η μοναξιά ως παγωνιά καταφέρνει να παγώνει και την καρδιά τις περισσότερες φορές.
    Έτσι γράφει μόνο μια γυναίκα που έχει νιώσει τον πολλαπλό οργασμό και όχι τρώγοντας σοκολάτα (μόνο) χαχαχα
    Γοητευμένη αρχίζω να σε ερωτεύομαι ή μάλλον αρχίζω να κατανοώ γιατί τόσο καιρό είμαι ερωτευμένη μαζί σου :) :) :)
    Σε φιλώ ΜαΓια μου :)
    Τα σέβη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. H ΜαΓια σας απαντά: Αμοιβαία τα αισθήματα μωρό μου!
    Θα καθίσω εδώ, σαν τη Λήδα στη σπηλιά, και θα απολαύσω το χρυσό λόγο σου χωρίς ίχνος ντροπής! :) :)
    Σ'ευχαριστώ πολύ Μανιούσκα
    Καλό Σ/Κ με πολλά φιλιά :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλό βράδυ Μαρία ! Είναι ωραίο πουέχετε γίνει ομάδες και καλλιεργείτε τα ενδιαφέροντά σας , που απολαμβάνουμε , θαυμάζουμε εμείς στη συνέχεια .
    Ο πρόλογος σου μας προετοιμάζει για όσα ακολουθούν , όλα μπερδεύονται γλυκά , συνδεμένα αρμονικά , χωρίς να δημιουργούνται άσχημα συναισθήματα . Όπως ταιριάζει και στο θέμα Ερωτική Υμνωδία .
    Μπράβο Μαρία :) Οι αισθήσεις είναι πάντα ζωντανές , παρόλη τη μουντή καθημερινότητα και τον κρύο καιρό .. Να έχεις ένα όμορφο ζεστό σ/κ !! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Κυριακή μου.
      Ερωτική Υμνωδία είναι αυτή. Πρέπει να της επιστρέψουμε την τιμή που μας έκανε να μας επισκεφθεί κι εκείνη :)
      Πολύ κρύο, ναι, αλλά πάντα βρίσκουμε τρόπους να ζεσταινόμαστε.
      Σε φιλώ γλυκά.
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  25. πολύ συχνά, βιώνουμε φανταστικά αυτό που μας λείπει Μαρία, ο έρωτας έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο και στην ζωή μας και στα όνειρα μας..
    εύχομαι στην προσωπική σου ζωή, ποτέ να μην έχεις παραισθήσεις :)
    καλό βράδυ, με μια ζεματιστή μυρωδάτη σοκολάτα, το κρύο την αποζητά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Με μια ζεματιστή μυρωδάτη σοκολάτα μόνο;χαχα
    Στέλλα μου σ'ευχαριστώ πολύ και να σου πω, δεν μου λείπουν ούτε οι αισθήσεις ούτε οι παραισθήσεις. Όλες μαζί μπερδεύονται γλυκά.
    Πολλά φιλιά και ένα όμορφο και ζεστό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τρίτο κείμενο σου που διαβάζω σε αυτή τη βόλτα μου στο κονάκι σου.
    Μμμμμ . Τι έλεγα προηγουμένως (μεταξύ άλλων) για τα άλλα δύο που διάβασα ; Ήσυχος λόγος... Σωστό κι εδώ ΕΦΟΣΟΝ προστεθεί μία λέξη για αυτό το κείμενο :
    ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ήρεμος λόγος !!
    Εδώ κρυβονται πάθη, κρύβονται πόθοι που θέλουν να αναβλύσουν, εδώ, κρύβονται πολλά ! Η σοκολάτα το χειροπιαστό, δεν το συζητώ. Η αντιλόπη μία παρουσία που δίνει το φανταστικό φόντο για να έρθουμε στα ίσα μας και να καταλάβουμε ότι παίζεις κρυφτό με την πραγματικότητα. Το άδειο διαμέρισμα... ίσως η φωλιά της αντιλόπης...
    Τι μπορεί να σκεφθεί ένα μυαλό και να ζωγραφίσει στο χαρτί μια πέννα, όταν έχει το χάρισμα της γραφής... Δύσκολο το κείμενο σου, θέλει οπωσδήποτε και δεύτερη ανάγνωση. Μπορείς να το δεις με διαφορετικές οπτικές γωνίες και να πάρεις άλλα μονοπάτια.
    Πολύ πάθος κρυμένο στη γεύση της σοκολάτας. Πολύς έρωτας. Πολλές αναμνήσεις πιθανώς.
    Έμενε κάποτε στο άδειο διαμέρισμα στο δεύτερο και έφυγε ;
    Άκουγε το παρελθόν της ;
    Έβλεπε τον εαυτό της στην αντιλόπη ;
    Πολύ μοναξιά στο τώρα που κάνει την ηρωϊδα να φαντασιώνεται ;
    Όπως το πάρει κανένας. Και σε τι κατάσταση βρίσκεται. Διότι η εξήγηση δεν φωτίζει μόνο τον γράφοντα, κάτω από μία οπτική γωνία... φωτίζει και τον αναγνώστη... ΜΕ ΕΜΑΣ ΠΑΙΖΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΡΙΑ ;

    Εξαιρετικό ! Το καλύτερο από τα τρία που διάβασα μέχρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Το έχω γράψει και πιο πάνω αλλά θα το ξαναγράψω. Με το σχόλιό σου Gip βλέπω κι εγώ αυτό το κείμενο με άλλα μάτια. Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να σταθώ κριτικά σ' ένα δικό μου κείμενο. Τις περισσότερες φορές δεν ξέρω καν πώς μου ήρθε να γράψω αυτό που έγραψα. Εσύ, ως συγγραφέας γνωρίζεις πολύ καλά πως όταν κάθεται κάποιος να γράψει, κινείται κατά κανόνα από εσωτερική παρόρμηση. Απ' την άλλη η έμπνευση είναι της στιγμής, ένα τσακμάκι που σβήνει γρήγορα για να ανάψει ξανά αργότερα, για κάποιο άλλο λόγο.
      Ποιος γνωρίζει αλήθεια τη βαθύτερη αιτία που τον παρακινεί να γράψει κάτι μια δεδομένη στιγμή;
      Το σίγουρο είναι πως παίζω με τον εαυτό μου :)
      Σ'ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σου και το γενναιόδωρο σχόλιό σου.
      Καλό μήνα Gip

      Διαγραφή